Depressieve mama maakt baby vaker onnodig wakker

doorEllen Provoostop 17/04/2012

Moeders met depressieve symptomen hebben meer kans om 's nachts hun baby onnodig wakker te maken dan andere mama's. Dat blijkt uit onderzoek van de Penn State University.

Voor het onderzoek werden zuigelingen van depressieve moeders vergeleken met baby's van gezonde mama's. "We kunnen concluderen dat moeders met zware depressieve symptomen zich grotere zorgen maken om hun slapende kinderen dan andere moeders, en dat ze hun kinderen 's nachts opzoeken en dan meer tijd met hun kind doorbrengen", stelt Douglas M. Teti, professor in de menselijke ontwikkeling, psychologie en kindergeneeskunde.

Eigen gemoedsrust
"Opvallend is dat deze kinderen 's nachts vaak helemaal geen hulp nodig hadden", zegt Teti. De kinderen sliepen, of waren wakker, maar vertoonden geen gedrag waarbij de hulp van de moeder nodig was. De mama's met depressieve klachten kwamen uit bed voor hun eigen gemoedsrust.

Bovendien vonden de onderzoekers ook aanwijzingen dat baby's die vaker 's nachts wakker zijn tot meer depressieve symtomen bij de mama's kan leiden. Maar het bewijs was niet zo sterk. De moeders die minimale symptomen van depressie toonden, kijken alleen bij hun kinderen als deze overstuur zijn.

Het onderzoek wees uit dat depressieve symptomen in verband stonden met gevoelens als hulpeloosheid en controleverlies.

Voedings- en slaapproblemen
De twee grootste problemen voor kersverse ouders die gemeld worden bij kinderartsen zijn slaapproblemen en voedingproblemen. Douglas M. Teti en zijn collega Brian Crosby (docent in de psychologie) menen, zonder de zorg(en) van de ouders te willen ondermijnen, dat er waarschijnlijk geen reden is om een slapende baby wakker te maken als het geen tekenen van nood vertoont.

Hulp
Ze benadrukken dat als een depressie of zorgen aan de kant van de ouders zowel de slaap van het kind als dat van hen verstoren, dit negatieve gevolgen voor de ouder-kind relatie op de lange termijn kan hebben. Er wordt dan ook aangeraden om maatregelen te treffen.

Ook kan een andere benadering overwogen worden. Denk aan het verminderen van de depressieve symptomen. Maar ook ouders informatie te verstrekken over de voordelen van een goede nachtrust voor zowel de ouder als de baby.