Dertien en een tumor in haar borst

doorRedactieop 17/03/2016

Een bijzonder meisje mocht gisteren de 50.000ste staart knippen voor de actie 'Geef om haar' van borstkankerorganisatie Think Pink. Laura was amper 13 toen ze zelf een tumor ontdekte in haar borst. "In de wachtkamer zie je iedereen schrikken."

September 2014. Laura was net gestart in het tweede middelbaar toen ze zich zorgen maakte omdat haar ene borst sneller groeide dan de andere", doet haar mama het verhaal. "Ik stelde haar eerst nog gerust: borsten groƩien nu eenmaal niet gelijk, da's bij alle vrouwen zo. Toen we enkele dagen later naar de dokter moesten - voor iets compleet anders -kaartte Laura zelf haar bezorgdheid aan. 'Waarschijnlijk een ontsteking', oordeelde de arts. Haar bloed werd onderzocht en een week later werd duidelijk dat er wel degelijk een tumor zat. Het gezwel was toen al enkele centimeters groot en groeide erg snel. Op 21 oktober werd ze geopereerd."

Het meisje uit het Aalsterse bleek geen 'klassieke' borstkanker te hebben, maar de erg zeldzame borderline phyllodes-tumor. In het gezwel zaten zowel goedaardige als kwaadaardige cellen. Maar anders dan bij gewone borstkanker is er bij phyllodes amper risico op uitzaaiingen. De kanker zit niet in je weefsel. De aandoening is ook niet erfelijk. Laura had geen nabehandeling nodig, maar moest wel om de drie maanden op controle.

Het hele verhaal van Laura leest u in HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu vijf weken lang voor 1 euro.