Dertiger legt nadruk op benen, vijftiger op decolleté

doorLien Buyckop 27/06/2012

Vrouwen van 50 shoppen nog steeds in dezelfde winkels en dragen dezelfde kleren als toen ze 30 waren. Dat blijkt uit een onderzoek van een Frans modebureau. Toch wil dat niet zeggen dat ze dezelfde look behouden, want ze combineren de kleding op een andere manier. Zo leggen vijftigers de nadruk op hun decolleté, dertigers op hun benen.

"Vroeger zag men een groot verschil tussen moeder en dochter. Maar vandaag lijken dertigers en vijftigers veeleer vriendinnen", zegt Sandrine Pannetier-Renault van Martine Leherpeur Conseil.

30 vs 50
"De dertiger is het referentiepunt voor de modeketens, zoveel is zeker. Maar vijftigers passen niet meer in het vroege beeld van 'senioren'. Vijftig is tegenwoordig het nieuwe veertig", aldus Sabrina Pelissier van hetzelfde modebedrijf. Kijk maar naar celebrities zoals Madonna en Linda Evangelista.

"Een typische dertiger is op zoek naar volwassenheid, een paar luxeschoenen, een vast contract, een goede man en een appartement", zegt ze met een knipoog. "Maar een vijftiger denkt eindelijk aan zichzelf, wil vrij zijn en een tweede kans", aldus Pelissier. "Toch vinden die twee generaties elkaar terug: op vlak van mode", vult Pannetier-Renault aan.

Decolleté vs benen
Maar hoewel ze dezelfde kleren dragen, kiezen vijftigers toch voor een gematigdere look. "Ze weten welke kleren niet bij hen passen, zoals een combinatie van marineblauw en zwart of rood en oranje", zegt artistiek directeur Jean-Philippe Evrard. "En als ze een gekleurde broek dragen, dan verzachten ze die door de combinatie met neutrale tinten."

Bovendien zijn ze zich meer bewust van hun lichaam. "Om te verleiden leggen ze de nadruk op hun sterke punten, meestal de decolleté", beklemtoont hij.

Dertigers verleiden echter liever met hun benen. Zij gaan ook hun sexy kledingstukken combineren met een iets losser, zelfs oversized item. Ook beschouwen dertigers prints zoals strepen, stippen en een luipaardmotief als neutraal, en combineren ze die dus helemaal anders.

Retro
Een laatste verschil is het gebruik van vintage stukken. Dertigers vinden dat erg tof, en grijpen vaak terug naar een retrokleedje.

Vijftigers daarentegen blijven er - terecht - ver van weg, omdat het hen een oudere en conservatieve look kan geven. "Vijftigers willen een evenwicht vinden tussen elegantie en fantasie", besluit Evrard.