Detox je weerstand (2)

doorRedactieop 23/11/2011

Jezelf beter wapenen tegen typische winterkwaaltjes? Het kan, door je lichaam nu te zuiveren van gifstoffen. In de winkel vind je allerlei veelbelovende detoxkuren, maar werken ze ook? Wij deden de test!

Je lichaam zuiveren of 'detoxen' is niets nieuws. Vaak wordt het aangeraden bij de wissel van de seizoenen: een keer aan het begin van de lente, om alle winterse ziektekiemen uit je lichaam te verwijderen, en nog een keer in de herfst, om je lichaam te wapenen tegen de winter. Detoxkuren gaan ervan uit dat we ons lichaam verzwakken door te veel, te snel, te vet en te gesuikerd te eten, wat leidt tot allerlei vervelende klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn of slaapproblemen.

En dus kan het goed zijn je lichaam af en toe een grondige reinigingskuur te geven, zodat het weer optimaal kan functioneren en ook je weerstand een boost krijgt. De bekendste detoxkuur is een sappenkuur, waarbij je enkele dagen geen vast voedsel eet maar enkel sapjes drinkt. Maar voor wie zich niet kan voorstellen de hele dag vruchten- of groentesapjes te moeten brouwen en drinken, zijn er tegenwoordig ook heel wat kant-en-klare detoxkuren in de winkel te vinden, waarbij je wel nog mag eten - weliswaar gezond - en die je ook aan een gezuiverd lichaam zouden helpen. De beloftes van de detoxtheeën, -pilletjes en -drankjes zijn alvast indrukwekkend: meer vitaliteit, een betere weerstand, een vlottere spijsvertering, een frisser voorkomen... Maar kunnen dergelijke producten ook echt waarmaken wat ze beloven? Goed Gevoel zocht het voor je uit!

Drainaflore bio detox drank
Wat is het? Een detoxdrank met vijftien actieve bioplanten.

Hoe werkt het? Dagelijks 45 ml oplossen in een glas water.

Duur? Niet vermeld, maar de fles is na opening maximaal twee weken te bewaren.

Ons proefkonijn: 'Deze kuur is op zich heel makkelijk: los elke dag een maatje op in een glas water. Ik kan de smaak van het goedje niet echt thuisbrengen, maar ik hou er niet van en dat maakt van deze kuur toch een opgave. Het sapje ligt ook op mijn maag, doet mijn buik rommelen. De eerste dagen heb ik bovendien hoofdpijn, maar dat heb ik vaker, dus ik durf het niet uitsluitend aan het drankje te wijten. Verder merk ik eigenlijk weinig verandering op: ik plas wat vaker, maar heb niet ineens een energieboost of een frisser gevoel. Ik zie dan ook niet echt een meerwaarde aan deze kuur.'

€ 19,95, bij Essenza


Draina+ van Ladrôme
Wat is het? Drankje met twaalf actieve plantenextracten, dat reinigend en vitaliserend werkt.

Hoe werkt het? Dagelijks los je één maatbekertje (15 ml) Draina+ op in één liter plat water, die je gedurende de dag opdrinkt.

Duur? Drie weken.

Ons proefkonijn: 'Dit goedje bevat vooral pruimenextract en pruimensap, en zo ruikt het ook. Opgelost in een liter water vind ik het echt niet smakelijk, twee dagen lang probeer ik het tevergeefs op te drinken. Om de kuur toch te kunnen doen, los ik het maatje de dagen en weken erna gewoon op in een glas water, en drink ik daarbij nog minstens anderhalve liter water per dag. Maar het resultaat is niet wat ik van de kuur gehoopt had, ik voel me niet energieker. Zelfs mijn stoelgang wordt ondanks alle pruimenextracten niet gestimuleerd.'

€ 12,25, bij Essenza


Purivie detox
Wat is het? Een natuurlijk voedingssupplement dat je lichaam helpt op een natuurlijke manier afval te verwijderen en er weer jong en fris uit te zien. Bevat onder meer artisjok, paardenbloem en goudschermwortel.

Hoe werkt het? Tweemaal per dag neem je twee capsules met water in.

Duur? Niet vermeld, maar het doosje bevat 45 capsules.

Ons proefkonijn: 'Dit moet zowat de makkelijkste detoxkuur zijn: twee keer per dag een pilletje slikken. Helaas merk ik weinig verschil tussen de pilletjes innemen of niet, beter gezegd: ik merk niets, noppes, nada. Ook geen jonger en frisser voorkomen zoals op het doosje beloofd wordt. Misschien is dit een placebo? Toch neem ik het doosje uit onder het motto 'baat het niet, dan schaadt het niet'.'

€ 9, bij het Kruidvat


Biorigine ontgiftend van Laboratoires Vitarmonyl
Wat is het? Een biologische thee op basis van zwarte bes, brandnetel, melisse, zoethout, kliskruid, paardenbloem en berk. Deze plantencombinatie zou bijdragen tot het ontgiften en zuiveren van het organisme.

Hoe werkt het? Eén theezakje gedurende vijf à tien minuten laten trekken in een kop kokend water. Drink twee à drie koppen per dag.

Duur? Niet vermeld, een doosje bevat twintig theezakjes.

Ons proefkonijn: 'Deze detoxthee heeft een heel aanwezige kruidige smaak, ik hou er niet zo van, vind hem iets té aanwezig. Daardoor is het ook telkens weer een opdracht om m'n kopje leeg te drinken. De thee belooft me ontgifting en zuivering, maar daar merk ik zelf niets van, al is dat natuurlijk ook moeilijk te meten. Maar het is niet dat ik bijvoorbeeld vaker naar het toilet moet hollen of dat ik me ineens vitaler en frisser voel. Door de smaak hou ik het na een weekje voor bekeken en schakel ik weer over op mijn gewone thee.'

€ 4,29, bij het Kruidvat


Arko bio detox
Wat is het? Een voedingssupplement van vier planten uit de biologische landbouw: rammenas, artisjok, spinthout van linde en paardenbloem. Die stimuleren het spijsverteringsstelsel en bevorderen de eliminatie van toxines.

Hoe werkt het? Drie tabletten per dag, innemen met een groot glas water bij de maaltijd.

Duur? Eén maand, een doosje bevat 90 tabletten.

Ons proefkonijn: 'De enige uitdaging bij deze kuur is onthouden dat je een pilletje moet slikken, verder is er weinig ingewikkelds aan. Ik proef ook niets van de pilletjes als ik ze inneem. Vlak nadat ik de kuur begonnen ben, word ik enkele dagen ziek, dus helaas was ik wat te laat om me te wapenen tegen winterkwaaltjes. Maar ik neem het supplement trouw door, in de hoop dat het m'n weerstand alsnog kan versterken. Of dat ook zal lukken, daar merk ik voorlopig niets van. Mijn lichaam geeft me alleszins geen duidelijke signalen dat het anders functioneert.'

€ 16, bij iU


Het buitenbeentje: ahornsiroop
Wat is het? Een van de beruchtste detoxkuren is zonder twijfel de citroensapkuur op basis van ahornsiroop. In tegenstelling tot de andere geteste kuren, mag je bij deze niet eten, maar enkel een mengseltje drinken. Deze methode zou je na afloop niet alleen fitter en vitaler maken, je zou er ook een positievere ingesteldheid aan overhouden en ook een mooiere huid en mooier haar.

Hoe werkt het? Dagelijks drink je zes tot twaalf glazen van dit mengsel: twee eetlepels versgeperst citroensap, twee eetlepels ahornsiroop, een snuifje cayennepeper en een kwart liter water. Dit kan aangevuld worden met thee of mineraalwater, zodat je in totaal minstens drie liter per dag drinkt.

Duur? Tien dagen.

Ons proefkonijn: 'Het mengsel voor deze kuur is zoet maar lekker. De eerste dag heb ik al rond 10u honger, maar ik zet door en het hongergevoel verdwijnt vanzelf. Ik ben verbaasd hoe makkelijk het is om de dag alleen maar met dit sapje door te komen. Alleen 's avonds krijg ik het lastig. Dan gaat de zoete smaak me storen en heb ik ook moeite om aan mijn kind uitgelegd te krijgen waarom ik niet eet. Door sociale verplichtingen moet ik de kuur na vijf dagen staken, en eigenlijk vind ik dat jammer: ik heb verbazingwekkend veel energie en mijn buik is platter dan ooit. Alleen het vele plassen is een minpuntje, en ook kunnen knabbelen mis ik tijdens de kuur. Maar verder kan ik ze alleen maar aanraden. Ik mis het sapje zelfs, maar het lijkt me te zoet om als extraatje aan mijn voeding toe te voegen.'

€ 13,68, in de natuurwinkel


Liever puur natuur?
Wil je toch liever een echte sapjeskuur proberen? Je kan ervoor kiezen om pure vruchten- of groentesapjes te gebruiken, bijvoorbeeld van ananas, appel, wortel of rode biet, of voor meer variatie en originele detoxsapjes kiezen zoals deze:

Met biet en gember
Ingrediënten:
- 1 grote biet
- een halve citroen
- 2 grote wortelen
- 1 appel
- 1 stukje gember

Schil de groente en het fruit en snijd in stukken. Rasp het stukje gember. Mix alles door elkaar.

Een detox-mojito
Ingrediënten:
- een halve kop verse basilicum
- 1 komkommer
- een halve limoen
- 1 appel

Schil en snijd de appel en de komkommer, en verwijder de schil en pitten van de limoen. Mix eerst het basilicum en voeg er de komkommer, limoen en appel aan toe. Mix verder tot een glad mengsel.
www.goop.com

Door Lieve Claeys
Goed Gevoel, november 2011