Deze beestjes bederven de pret in de jacuzzi

doorRedactieop 21/05/2014

Het jacuzziseizoen is de afgelopen dagen officieel ingezet. Wanneer het 's avonds wat koeler wordt, kan het heerlijk zijn om te vertoeven in een warm bad buiten op je terras, bij vrienden of op vakantie. Maar is het ook echt zo gezond? Lees hier wat enkele biologen ontdekten over de pretbedervers in en rond het bubbelbad.

Wist je dat je enkele onsmakelijke en zelfs gevaarlijke bacteriën kan overhouden van een plons in het bubbelbad? Daarbij is niet enkel het water een kweekbron van ziektekiemen, ook in de hete damp zweven er heel wat beestjes rond. Het zou hierbij vooral gaan om de microparasiet 'pseudomonas aeruginos' die voor een erg pijnlijke uitslag zorgt. De bacterie kan de haarzakjes infecteren waardoor rode vlekken en bultjes ontstaan die zich kunnen ontwikkelen tot puistjes met pus en erg kunnen jeuken. De bacteriën bouwen trouwens een goede resistentie op. Een extra dosis desinfecteermiddel zorgt ervoor dat ze even niet meer vermenigvuldigen, maar doodt ze niet.

Terwijl deze 'jacuzzi-uitslag' meestal na een aantal dagen vanzelf verdwijnt, moet je vooral oppassen voor legionella, ook wel de 'veteranenziekte' genoemd. Door de verdamping van het water komt de bacterie in de longen terecht. Eventuele symptomen zijn dan spierpijn, lichte hoofdpijn en een mogelijke longontsteking. Vooral 50-plussers, rokers en mensen met een met een verzwakt immuunsysteem zijn vaak het slachtoffer.


Naast de ziektemakers die op een natuurlijke manier in het water terechtkomen, doen mensen er zelf nog een schepje bovenop. "De gemiddelde bader heeft ongeveer een tiende van een gram ontlasting aan zijn billen hangen", zegt Charles Gerba. Om het wat beter voor te stellen geeft Gerba nog wat extra cijfers: "Wanneer je er met vijf inzit, is er ongeveer een koffielepel ontlasting vermengd in het water."

Daarnaast zijn er waarschijnlijk ook enkele mensen die dringend moeten plassen en dat maar in het bubbelbad doen. Maar ook andere vloeistoffen zoals zweet vinden hun weg in het water. En hoewel vele mensen zich na het baden afspoelen, is het dus ook belangrijk om vooraf je even op te frissen. Zo hebben lotion, make-up en zonnecrème een negatieve invloed op desinfecteermiddel waardoor er nog minder bacteriën gedood worden.