Deze foto toont hoe geniepig borstkanker kan zijn

doorTine Kintaertop 08/03/2016

Borstkanker, dat linken we automatisch aan knobbeltjes in de borst. Maar soms is de ziekte helemaal niet zo duidelijk. De Australische Kylie deelde online een foto van haar borst om te tonen hoe subtiel haar symptomen waren, en om andere vrouwen te waarschuwen.

In februari merkte Kylie Armstrong dat de vorm van haar borst veranderd was: onderaan kon ze drie kleine putjes zien. Omdat ze zich zorgen maakte, ging ze even langs bij haar huisarts. Die stuurde haar door voor een mammogram en een echografie. Niet veel later volgde de diagnose: Kylie heeft borstkanker.

De vrouw postte een foto van haar borst online, omdat ze vrouwen wil waarschuwen dat borstkanker zich niet altijd uit in knobbeltjes. Ook een onschuldig uitziend putje kan wijzen op een kwaadaardig gezwel dat aan de spier trekt en zo de borst vervormt. "Deze drie zeer kleine, subtiele putjes zijn een symptoom van borstkanker. Ik voelde geen knobbeltje, en mijn huisarts ook niet. Maar ze luisterde toen ik zei dat er iets niet pluis was en stuurde me door voor een scan. Die drie kleine putjes hebben mijn leven en dat van mijn familie overhoop gegooid."

Kylie vertelt verder dat ze het nieuws nog aan het verwerken is, maar dat ze de foto toch wilde delen om andere vrouwen te waarschuwen. "Als je ook maar de kleinste verandering merkt in je borst, ga dan recht naar de dokter. Het kan je leven redden", roept ze op. En haar boodschap krijgt gehoor: de post werd intussen al meer dan 122.000 keer gedeeld en duikt overal op op internationale media. Kylie kreeg ettelijke steunbetuigingen en ook berichten van vrouwen die zich door haar foto ook zullen laten checken. Missie geslaagd, vindt ze zelf. "Ik ben intussen geopereerd en we hopen allemaal dat ik nu kankervrij ben. Hopelijk zal ik volledig herstellen."