Deze getrouwden hebben spijt van ja-woord

doorElke De Pourcqop 18/07/2012

De helft van de getrouwde koppels heeft op minstens een moment spijt gehad van het huwelijk. Een kwart had een of twee keer het gevoel een foute keuze gemaakt te hebben, 19 procent 'soms' en 6 procent voelde zich de meerderheid van de tijd zo. Eén nuance: de 4.000 ondervraagden zijn weliswaar allemaal getrouwd, maar ook ingeschreven bij de datingsite illicitencounters.com. Geen echt representatieve steekproef dus.

Van de getrouwde daters die spijt hebben, duikt dit bij 42 procent op binnen het eerste jaar: 11 procent  voelt zelfs onmiddellijk een fout begaan te hebben. 8 procent heeft spijt na 6 maanden, 23 procent na een jaar.

Nog eens 23 procent heeft spijt na 2 jaar, 15 procent na drie jaar, zes procent na vijf jaar en 14 procent na tien jaar.

De belangrijkste redenen om spijt te hebben van het huwelijk:
-    Geen onafhankelijkheid meer (36 procent)
-    Ik ben getrouwd met de foute persoon (24 procent)
-    Ik haat de sleur en routine (21 procent)
-    Ik wilde kunnen flirten (19 procent)
-    Ik voelde me aangetrokken tot iemand anders (11 procent)
-    Ik vond mijn partner niet meer aantrekkelijk (10 procent)
-    Het was dodelijk voor mijn sociaal leven (7 procent)
-    Iets anders (14 procent)


Omwille van de gekleurde steekproef (getrouwde mensen die dates zoeken en dus overspel (willen) plegen), moeten de cijfers met een korrel zout genomen worden. Het gaat niet over alle getrouwde personen, maar over de getrouwde personen die zich ingeschreven hebben op een datingsite. Wat de verhouding mannen en vrouwen is, is ook onbekend.

De helft wel, de helft niet
De cijfers bewijzen alvast een ding: dat de helft van de mensen vastzitten in een huwelijk waar ze niet gelukkig zijn, en waar ze spijt van hebben. Wat dus ook de reden is dat ze 'iets' op een ander gaan zoeken. Om zich weer vrij te voelen, om uit de routine te breken, om zelfstandig beslissingen te nemen. Het kan een goede raad zijn voor getrouwde koppels: hou het spannend, laat elkaar voldoende vrij en doe nog eens iets geks.

Maar misschien nog belangrijker: de andere helft heeft géén spijt van het huwelijk, ook al zijn ze op zoek naar andere dates. Voor hen staan die dingen los van elkaar, iets wat vaak gezegd maar nooit geloofd wordt.