Deze gevaarlijke sekstrend komt steeds vaker voor

doorTVMop 25/04/2017

'Stealthing', wat zoveel wil zeggen als mannen die hun condoom ongevraagd afdoen tijdens de seks, is een trend die steeds vaker voorkomt in Amerika. Dat blijkt uit een onderzoek van Columbia Journal of Gender and Law. "Het is eigenlijk een vorm van verkrachting," zo vinden onderzoekers.

Hoofd van het onderzoek Alexandra Brodsky begon dit fenomeen te bestuderen, nadat ze er in haar omgeving over gehoord had. Ze sprak onder andere met slachtoffers van deze trend en zocht de donkere hoeken van het internet af totdat ze fora vond waarop mannen aangemoedigd worden om dit hun partners aan te doen.

Zo ontdekte ze dat steeds meer mannen het als hun verworven recht zien om te ejaculeren in hun partner - dat kunnen zowel vrouwen als mannen zijn - zonder geïnteresseerd te zijn in de mening van hun bedpartner. Als deze tegenspartelen, "moeten de mannen hun zaad maar met geweld verspreiden", zo staat te lezen op de verschillende duistere fora.

Verkrachting
Brodsky omschrijft deze walgelijke sekstrend als verkrachting en wijst er extra op dat toestemming tot seks niet gelijk staat aan toestemming tot ejaculeren zonder condoom. Niet alleen is deze daad verschrikkelijk kleinerend en traumatiserend, het verhoogt als vanzelfsprekend ook de kans op geslachtsziektes en ongewilde zwangerschappen. "Vaak doen mannen geweld tussen de lakens gewoon af als slechte seks, en dat klopt gewoon niet. Met dit onderzoek wil ik de mensen die hier slachtoffer van geworden zijn een stem geven," aldus Brodsky.

In de Verenigde Staten hebben al verschillende slachtoffers deze vorm van seksueel geweld aangegeven. Al blijft het moeilijk om daders van seksueel geweld te vervolgen en bestraffen. Dat blijkt ook uit de cijfers in ons land.

De politie registreert hier gemiddeld acht verkrachtingen en tien gevallen van seksueel geweld per dag. Van de klachten wordt 44 procent geseponeerd en amper 13 procent draait uit op een veroordeling. Met deze cijfers scoort België ondermaats slecht in vergelijking met andere landen binnen de Europese Unie.