Deze pizza is goed voor je lijn en gezondheid

doorEllen Provoostop 03/07/2012

Door de grote hoeveelheid vlees en kaas is een pizza vaak niet de gezondste maaltijd, maar wetenschappers creëerden voor het eerst een voedzame en caloriearme variant met zeewier.

De Britse professor Mike Lean ontwikkelde een vetarme pizza gemaakt van zeewier, deze bevat 30 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamines en mineralen voor volwassenen. In tegenstelling tot normale, vette varianten is deze maar goed voor een derde van de dagelijkse hoeveelheid calorieën, proteïnes en koolhydraten. Dit maakt het een perfect gezonde maaltijd.  

Lean voegde een kleine portie zeewier toe aan het deeg, dit is een gezond alternatief voor zout en levert het lichaam de nodige mineralen, iets wat je niet hebt bij andere pizza's. Hij bedacht het recept na jaren de Schotse eetgewoonten te hebben onderzocht. "Pizza kan best gezond zijn, als je een juist evenwicht vindt. Mijn gerechten, die ik 'Eat balanced pizza' heb gedoopt, bestaan uit een tomatensaus verrijkt met rode peper, wat vitamine C bevat. Ook zit er magnesium, folaten en kalium in. Deze maaltijd zal in het vriesvak te vinden zijn, zo blijven de voedzame stoffen beter bewaard. Een supermarktketen toonde al interesse om er een voorraad van in te slaan. De smaaktesten waren alvast veelbelovend."

De meeste pizza's die je in de supermarkt koopt, bevatten veel zout, dit kan een hoge bloeddruk en beroerte veroorzaken, aangezien verzadigd vet leidt tot verharding van de aders.