Deze stof in bier helpt je afvallen

doorTine Kintaertop 29/04/2016

Jawel, je leest het goed: er zit een stof in bier die volgens recent onderzoek helpt om af te vallen en cholesterol te bestrijden. Maar voor je aan het drinken slaat: er zit een addertje onder het gras.

De stof in kwestie heet xanthohumol, en komt voor in producten die met hop bereid werden. Eerder onderzoek wees al uit dat de stof mogelijk de ontwikkeling van Alzheimer en Parkinson vertraagt, maar een studie aan de Oregon State University vond nu ook andere voordelen.

Bij testen op muizen, die op een vet dieet geplaatst werden, kreeg een groep 30 tot 60 milligram van de stof toegediend per kilogram lichaamsgewicht. Dit werd elke dag herhaald voor 12 weken. De andere groep muizen kreeg niets.

Wat bleek: de muizen die xanthohumol kregen, zagen hun slechte cholesterolwaarden met 80 procent verminderen. Ze kwamen ook 22 procent minder bij dan de andere groep, hoewel ze hetzelfde vetrijke dieet aten. Met andere woorden: de stof beschermt je tegen een hoge cholesterol en overgewicht.

Maar er is wel een probleem: om dezelfde hoeveelheid xanthohumol als de muizen op te nemen, moet je binnen de 24 uur 3.500 pintjes drinken. Niet alleen is dat onmogelijk (om niet te zeggen dodelijk), maar het effect van de stof zal dan in het niets verdwijnen bij het aantal calorie├źn in het bier. Wel hopen de wetenschappers met verder onderzoek te ontdekken hoe ze de stof kunnen gebruiken om overgewicht te bestrijden. En tot dan hoef je je alvast niet al te schuldig te voelen als je een pintje bestelt. Als het daarbij blijft tenminste.