Deze straffe dames wonnen al een Nobelprijs

doorNina Dillenop 25/09/2015

Tussen 5 en 12 oktober worden de winnaars van de Nobelprijzen bekendgemaakt, waarbij jaarlijks voortrekkers van de wetenschap, economie, literatuur en vrede in de bloemetjes gezet worden. Thomson Reuters maakt elk jaar een voorspelling van de laureaten, en merkt op dat er dit jaar meer potentiële vrouwelijke winnaars zijn dan andere jaren. Wij gingen na hoe het zit met vrouwelijke Nobelprijswinnaressen doorheen de jaren.

Marie Curie herinneren we ons allemaal waarschijnlijk wel, als zijnde de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnares in 1903. Sinds het begin van de Nobelprijzen in 1901 tot vandaag kunnen 46 vrouwen een Nobelprijs op hun naam schrijven. Omdat Marie Curie er twee won, werden alles samen 47 Nobelprijzen aan vrouwen uitgereikt, op de in totaal 567 uitgereikte Nobelprijzen. Het aantal stijgt systematisch, met 4 bekroonde vrouwen tot 1920, en 17 winnaressen tussen 2001 en 2014.

Wie zijn die 46 heldinnen? Wij schuiven uit elke categorie een legendarische winnares naar voren uit de geschiedenis van de Nobelprijzen.

U weet het ongetwijfeld, en zoniet frissen wij graag jouw geheugen nog eens op, want deze kennis kan altijd van pas komen bij een klassieke quizvraag. De Pools-Franse Marie Curie won samen met haar man als eerste vrouw de Nobelprijs voor Natuurkunde in 1903, voor haar onderzoek naar stralingen en radioactiviteit. In 1911 ontvingt ze een tweede Nobelprijs, deze keer voor Scheikunde, voor haar ontdekking van de elementen polonium en radium.

Talent voor natuur- en scheikunde zat duidelijk in de familie, want ook de dochter van Pierre en Marie Curie mocht in 1935 een Nobelprijs voor Scheikunde in ontvangst nemen. Zij ontdekte in het spoor van haar ouders kunstmatige radioactiviteit, waarvoor zij samen met haar man Frédéric Joilet in Zweden de befaamde Alfred Nobel-trofee in ontvangst mocht nemen.

Irène Joliot-Curie (links) met moeder Marie Curie

Deze Franse virologe werd in 2008 gelauwerd om haar ontdekking van het hiv-virus, dat verantwoordelijk is voor aids. Samen met arts en viroloog Luc Montagnier nam ze de prijs in ontvangst, waarbij ze de hoopgevende woorden uitsprak: "Er is altijd hoop in het leven, want er is altijd hoop in de wetenschap."

Het wereldwijd bekende icoon zuster Teresa trok naar Calcutta in India waar ze ging lesgeven aan kinderen, en de orde van de Missionarissen van Naastenliefde stichtte. Daar nam ze het op voor de arme bevolking, en werd in 1979 om die reden geprezen met een Nobelprijs voor de Vrede.

Deze Italiaanse vrouw werd geboren in Sardinië, en maakte enkel haar lagere school af. Daarna nam ze zelf privélessen en werd ze een autodidact. Opvallend en bewonderenswaardig dus, dat ze zich ontwikkelde tot een succesvol auteur. In 1926 kreeg ze de Nobelprijs voor literatuur, voor haar "idealistisch geïnspireerde schrijfsels die glashelder het leven op haar eiland beschrijven, en die met diepgang en sympathie menselijke problemen in het algemeen aankaarten."

De "prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel" werd voor het eerst toegevoegd aan het lijstje Nobelprijzen in 1969. De prijs is gebaseerd op een donatie die de Nobel Foundation kreeg in 1968 van de Zweedse Rijksbank, ter ere van de 300ste verjaardag van de Rijksbank.
Tot dusver mocht nog maar één vrouw die prijs in ontvangst nemen. De inmiddels overleden Amerikaanse professor economie Elinor Ostrom kreeg de prijs voor haar "analyse van economisch bestuur".