Deze twee woorden geven je meer kans op succes

doorTine Kintaertop 11/02/2016

Je kans op succes in het leven wordt niet alleen beïnvloed door je daden, ook je taalgebruik is belangrijk. Deze twee woorden niet meer uitspreken jaagt je slaagkans al meteen de hoogte in.

Bernard Roth is professor aan de universiteit van Stanford. Hij stelt dat de manier waarop je praat niet alleen je indruk op anderen beïnvloedt, maar ook je eigen gedrag. Hij raadt twee simpele veranderingen aan in je dagelijkse taalgebruik, die evenwel een grote impact hebben.

1. Zeg 'en' in plaats van 'maar
'Ik wil naar de film, maar ik heb veel werk' is wat we normaal zeggen. Verander je dat echter in 'Ik wil naar de film en ik heb veel werk', dan geef je je brein meer ademruimte. "Als je het woordje 'maar' gebruikt, creëer je een conflict dat vaak niet eens bestaat. Gebruik je 'en', dan geef je je brein meer kans om alle oplossingen te overwegen zonder stress", aldus Roth. Je kan een kortere film kiezen bijvoorbeeld.

2. Zeg 'ik wil' in plaats van 'ik moet'
'Ik moet vandaag nog gaan sporten.' We klagen allemaal wel eens over de vervelende dingen in het leven. Roth wil echter dat we beseffen dat we daar meestal zelf voor gekozen hebben. "Zelfs al zijn het minder leuke taken, we doen ze omdat we er iets uithalen. Onze geest werkt geniepig: het probeert altijd onze beste bedoelingen te ondermijnen." Als we 'ik wil' gebruiken, herinneren we onszelf eraan dat we ons leven proberen verbeteren, ook al is dat niet altijd even leuk. Hou het doel voor ogen!