Deze verrassende gewoontes verminderen je productiviteit

doorLien Buyckop 13/08/2012

Slechte eetgewoonten en een gebrek aan beweging hebben niet alleen een invloed op je gewicht, maar ook op je productiviteit op het werk. Volgens een recent onderzoek zorgt ongezond eten voor 66 procent minder productiviteit, terwijl te weinig beweging en roken je respectivelijk 50 en 28 procent minder productief maken.

"Het totale productiviteitsverlies bestaat voor maar liefst 77 procent uit gezondheidsgerelateerde zaken" zegt onderzoeksleider Ray Merrill, een gezondheidswetenschapper aan de Brigham Young Universiteit.

Dertigers
Voor zijn studie werden 19.803 werknemers uit drie grote bedrijven geselecteerd. Daarbij werd duidelijk dat degene tussen 30 en 39 jaar het meest geneigd waren tot productiviteitsverlies, terwijl 60-plussers er het minst kans op hadden.

Daarnaast blijkt het verlies ook samen te hangen met het soort bedrijf waarin men werkt. Vooral werknemers uit de diensten- en transportsector krijgen ermee te maken, terwijl er in de vis-, bouw-, landbouw- en mijnsector veel minder productiviteitsverlies is.

Slaap
Uit een eerdere studie van dezelfde universiteit bleek ook al dat een tekort aan slaap een grote invloed heeft op de productiviteit op het werk. Daarbij geldt: hoe minder slaap een werknemer krijgt, hoe slechter hij of zij presteert.

"Hoe langer iemand wakker is, hoe meer het vermogen om een taak uit te voeren belemmerd wordt. Die impact is overigens nog groter bij nachtwerk", aldus neurowetenschapper Jeanne Duffy aan Reuters.