Deze vrouwen geven advies aan hun jongere zelf (en het deed ook ons nadenken)

doorEllen Provoostop 30/08/2015

Moderne vrouwen willen het tegenwoordig allemaal: het combineren van een succesvolle carrière, de ideale relatie en de perfecte kinderen. Maar burn-outs bij dames zijn geen uitzondering meer. Een filmpje van oudere vrouwen die raad geven aan hun jongere ik legt pijnlijk bloot wat écht belangrijk is in het leven. Deze video, die nu viraal gaat, plaatst 'perfectie' in een heel ander perspectief.

Omdat we perfect willen zijn jagen we onszelf stress aan door een succesvolle carrière na te streven en onze kostbare te verdelen over manlief, kinderen en vriendinnen. Geen wonder dat vier op de vijf vrouwen het gevoel hebben dat ze zichzelf te vaak onder druk zetten.

Het Britse wellnesscentrum Sanctuary bevroeg dames met tonnen levenservaring welk advies ze aan hun jongere zelf zouden geven. En dat maakt duidelijk dat niet bovenstaande zaken maar andere dingen echt gelukkig maken. "Met alle dingen die we nu hebben, alle mogelijkheden en de technologie, zou ik denken dat het een wereld vol plezier is. Maar ik heb het gevoel dat het alleen maar een wereld is waarin immense druk heerst."

Hun raad doet ons toch twee keer nadenken over dat constante streven naar perfectie: "Als ik er opnieuw aan zou kunnen beginnen, dan zou ik geen to do-lijstjes maken, maar not to do-lijstjes. Ik zou meer tijd besteden aan de dingen waarvan ik nu weet dat ze het meest belangrijk zijn." Daar voegt een andere krasse dame aan toe: "Ik zou mijn baby's extra veel knuffelen, voordat ze te groot zijn om nog vast te houden."

Eén raad die ons na het bekijken van dit filmpje is bijgebleven: "Als ik nu een jonge vrouw was, dan zou ik meer tijd spenderen aan 'zijn' dan aan 'doen'."