Deze vrouwen vallen voor dure merken

doorElke De Pourcqop 18/04/2012

Hele dure, exclusieve merken hebben een zekere aantrekkingskracht. Vooral als vrouwen zich genegeerd en vergeten voelen, en ze de aandacht willen trekken. Kortom: in een zielige bui grijpen vrouwen sneller naar Louboutins of een jurk van Versace dan naar H&M of Vero Moda. Vreemd genoeg werkt deze 'shoptherapie' niet als je je afgewezen voelt...


Emoties hebben wel vaker een invloed op ons gedrag: stress leidt tot snoepen, wie down is, skipt de sportles, en wie aan de kant geschoven wordt, gaat shoppen. Deze shoptherapie is niet zonder gevaren, niet in het minst voor je portemonnee: in een 'zielige' bui laat je je gemakkelijk verleiden tot dure aankopen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

De onderzoekers aan de universiteiten van Houston-Clear Lake en Texas voerden vier experimenten om uit te vissen of sociale uitsluiting een invloed had op het uitgavenpatroon.  Bij de vrijwilligers werd in elk van de experimenten een genegeerd of afgewezen gevoel opgewekt, bijvoorbeeld door zich een echt gebeurd voorbeeld voor de geest te halen of door een simulatie met de onderzoekers.

Daarna kregen de deelnemers vragenlijsten voorgeschoteld die zowel gedragsintenties als werkelijk gedrag maten. Wie zich genegeerd voelt, had een sterke voorkeur voor opvallende merkkledij. Geld doneren of vrijwilligerswerk uitvoeren interesseerde hen niet.

Bij wie zich afgewezen voelde, was het effect omgekeerd: zij hadden net de neiging méér deel te nemen aan de maatschappij (waarschijnlijk om er weer bij te horen), terwijl merkkledij genegeerd werd.

"Als de relatienoden van een persoon bedreigd worden, zoals zelfvertrouwen en erbij horen, dan proberen mensen deze te versterken via sociaal gedrag. Op die manier verhogen ze hun interpersoonlijke aantrekkelijkheid, en vinden ze weer aansluiting bij de samenleving", verklaren onderzoekers Jaehoon Lee en L. Shrum in het vakblad 'Journal of consumer research'.

Dat geldt enkel voor wie afgewezen wordt. Wie over het hoofd wordt gezien, wil net de aandacht op zichzelf vestigen. "Deze personen hebben nood aan controle over hun situatie en hun bestaan wordt bedreigd doordat anderen hen schijnen te negeren. Daarom gaan ze aandacht opzoeken, bijvoorbeeld door opvallende kledij te dragen."