Diagnose bore-out

doorRedactieop 01/10/2009

Een baan waarin je niks te doen hebt of die lekker makkelijk is, klinkt je misschien als muziek in de oren, maar het tegendeel is waar! Heb je te weinig werk of doe je een job onder je niveau, dan loop je het risico dat je je gaat vervelen. En dat kan dan weer leiden tot een bore-out: je wordt ongeïnteresseerd en lusteloos. Met onze tips geef je de vervelingsziekte geen kans!

Je af en toe vervelen is heel normaal, maar zo'n vijftien procent van de werknemers verveelt zich op het werk regelmatig tot altijd. Voor hen lijkt het eeuwen te duren voor de werkdag om is en ze weer naar huis mogen. Uit pure ellende gaan ze maar voor de zoveelste keer recepten zoeken op het internet of hun moeder bellen. Wie zich te vaak verveelt, wordt op een gegeven moment onverschillig als er dan eindelijk wel iets te doen is. Er wordt dan gesproken van een bore-out: de persoon in kwestie voelt zich, op het werk, verveeld, ongeïnteresseerd en lusteloos. Houdt deze toestand te lang aan, dan kan hij er zelfs ziek van worden en een depressie ontwikkelen of, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, een burn-out. Redenen genoeg om een bore-outte vermijden!

Tip 1: wees alert
Uit onderzoek blijkt dat onderbelasting dezelfde negatieve gevolgen voor de gezondheid heeft als overbelasting. Beide kunnen leiden tot stressklachten en, uiteindelijk, een burn-out. Een te hoge werkdruk leidt tot stress omdat je te hard werkt, een bore-out leidt tot stress omdat je je chronisch verveelt en je je daarover gefrustreerd voelt. In elke baan, of het nu juist druk is of helemaal niet, moet je daarom waakzaam zijn voor stresssymptomen. Belangrijke stresssymptomen zijn slecht kunnen slapen, prikkelbaarheid, lusteloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, een slecht humeur, een hoge bloeddruk, pijn in de schouders en nek, meer roken en koffiedrinken dan vroeger, veel piekeren, en je slecht kunnen concentreren. Merk je dat verveling op het werk zorgt voor dit soort symptomen, dan is het echt tijd om in actie te komen (zie volgende tips). Je bore-out wordt ongezond.

Tip 2: wees eerlijk
Veel mensen die zich op hun werk vervelen, schamen zich daarvoor. Ze zijn bang dat anderen hen dan ondankbaar of lui vinden, of denken dat ze een minderwaardige baan hebben. Ze houden de schijn op en doen of ze het druk hebben: ze staren uren naar een computerscherm, schrijven tijdens vergaderingen driftig mee of stallen op hun bureau stapels papieren uit waar ze zogenaamd mee bezig zijn. Je schamen is echter helemaal niet op zijn plaats. Geef jezelf liever een compliment met het feit dat je eigenlijk te slim bent of te snel werkt voor deze baan. Pas als je het probleem voor jezelf erkent, kan je er iets aan gaan doen. Steek daarom niet langer de kop in het zand en wees eerlijk voor jezelf.

Tip 3: vraag om meer (uitdagend) werk
Wees ook eerlijk naar je leidinggevende. Kaart bij hem of haar aan dat je te weinig te doen hebt of dat je je werk te makkelijk vindt. Jij hebt dan misschien wel niet de macht om je huidige baan anders in te vullen, maar je baas wel. Het is best mogelijk dat je baas je meer of andere taken erbij kan geven. Het is belangrijk dat je baas weet dat je je verveelt, omdat het ook kan zijn dat je baas daar mede de oorzaak van is. Sommige leidinggevenden hebben er namelijk moeite mee om taken uit handen te geven. Ze willen alles zelf doen. Het is dan goed als ze zien wat hun handelen met hun ondergeschikten doet. Merk je dat je baas overbelast is, vraag hem of haar dan of er zaken zijn die je voor hem of haar kan doen.

Tip 4: eis werk op
In banen waarin je veel moet samenwerken, kan het zijn dat er een scheve taakverdeling is ontstaan. In een team zijn er altijd mensen met een grote mond of geldingsdrang die het leeuwendeel van de klusjes of de leuke klusjes naar zich toe trekken. Misschien doen ze zelfs meer dan ze eigenlijk moeten doen. Hoe het ook zij, deze mensen nemen werk weg bij collega's die zich vervolgens gaan vervelen. Zit jij ook in een dergelijke situatie, dan zal je meer voor jezelf moeten opkomen. Worden de klussen verdeeld, dan zal je moeten aangeven dat jij die klus (ook) graag wil doen. Trekt iemand de klus naar zich toe onder het mom van 'daar heb ik meer ervaring mee', laat je dan niet afschepen. Zeg dat je die klus graag wil leren en/of er ervaring mee wil opdoen en dat je, als het niet lukt, hem of haar wel zal raadplegen. Vertel ook je leidinggevende dat je niet tevreden bent met de taakverdeling. Stel je daarbij positief op: zeg dat je je graag wil ontwikkelen in je werk en dat je wil leren.

Tip 5: wees productief
Probeer, bij een gebrek aan (leuk) werk, de tijd die je op het werk doorbrengt toch productief in te vullen. Vraag je baas om een cursus, verdiep je in de details van een computerprogramma dat je gebruikt voor je werk, of maak een voorstel om de processen in je werk te verbeteren. Je kan ook tijd besteden aan privéprojecten. Probeer tijdens je werktijd bijvoorbeeld geld in te zamelen om de buurtvereniging te steunen, mediteer of regel een uitje voor het volleybalteam waar je lid van bent. Voel je daarover niet schuldig. Niemand is erbij gebaat als jij je verveelt. Als je je werkdag nuttig invult met werk- dan wel privéprojecten, dan geeft dat een veel beter gevoel over jezelf en je dag.

Tip 6: ga parttime werken
Kan je het jezelf financieel veroorloven, dan kan je ook parttime gaan werken. Met minder tijd krijg je het werk immers ook wel gedaan. Parttime werken heeft alleen zin als je in je vrije tijd interessante andere dingen te doen hebt. Anders verwissel je verveling op het werk simpelweg in voor verveling thuis. Zoek een leuke hobby, doe vrijwilligerswerk of neem een huisdier. Vul je vrije tijd in met zaken die je energie geven en waar je warm voor loopt. Dat samen met het feit dat je je werk nu in minder tijd moet doen, kan ervoor zorgen dat je leven een stuk leuker wordt.

Tip 7: breng flow in je werk
Flow is een bewustzijnstoestand waarin je diep geconcentreerd met iets bezig bent. Je gaat zo op in je bezigheid dat je je niet meer bewust bent van jezelf. Alleen de bezigheid zelf telt nog en de tijd vliegt. Flow is het tegenovergestelde van verveling. In flow komen is niet zo'n probleem als je interessant werk hebt: dan gaat het bijna vanzelf. Maar moet je de hele dag doppen op flessen draaien of wc's schoonmaken, dan is het een stuk lastiger om flow te ervaren. Toch is het ook in saaie banen mogelijk om in flow te raken. Je zal dan doelen moeten stellen in je werk. Sta je aan de lopende band, dan kan je bijvoorbeeld denken: 'Vandaag draai ik 1000 doppen, morgen 1001, overmorgen 1002,...'. Of je doet je best om de wc zo fris en uitnodigend mogelijk af te leveren. Je doel daagt je uit waardoor je (weer) je best moet gaan doen en de tijd vanzelf een stuk sneller gaat.

Tip 8: begin voor jezelf
Het kan zijn dat het werk dat je doet zich uitstekend leent voor een eigen onderneming. Het voordeel van een eigen onderneming is dat je het werk veel sneller kan doen, en je dus meer vrije tijd hebt. Het opzetten van een onderneming geeft je ook een nieuwe uitdaging waar je, na een periode van verveling op het werk, veel energie en trots uit kan halen. Om financieel niet te veel risico's te lopen, kan je (in het begin) je onderneming doen naast je werk in loondienst. Een eigen zaak beginnen vereist wel enig lef: de kans bestaat dat je initiatief mislukt. Laat je echter niet te veel leiden door angst en onzekerheid. Wil je uit het leven halen wat er in zit, dan moet je soms risico's nemen.

Tip 9: zoek een andere baan
Een hele logische oplossing voor een bore-out is het zoeken van een andere baan, eentje die wél uitdagend is. Zo gemakkelijk is dat echter niet. Zeker in economisch slechte tijden zijn de banen niet voor het oprapen. Misschien heb je ook niet de juiste papieren. Bovendien zijn veel mensen bang voor verandering. De baan die ze nu hebben is misschien niet leuk, maar altijd nog beter dan geen baan. Realiseer je echter dat je met angst en onzekerheid niet veel verder komt. Zet voor jezelf op papier wat voor baan je graag zou willen hebben en onderneem actie. Actie kan bijvoorbeeld betekenen dat je een studie gaat volgen. Voordeel daarvan is dat je dat deels op je werk kan doen, er is immers toch weinig te doen. Het kan ook betekenen dat je sollicitatiebrieven verstuurt voor de schaarse vacatures die er wél zijn. Vat daarbij afwijzingen niet op als een persoonlijk falen, maar probeer er van te leren. Bel desnoods de sollicitatiecommissie op om te vragen waarom jij het niet bent geworden. Dat geeft je informatie over waar het je aan vaardigheden of kennis ontbreekt. Je weet dan waar je nog aan moet werken en je kan dat, dan mede tijdens je werktijd, gaan doen.

Door Pieternel Dijkstra
Goed Gevoel, september 2009