Dikke mensen hebben vaker verkoudheid

doorRedactieop 14/01/2009

Zwaarlijvige mensen hebben vaker een verkoudheid. Dat blijkt uit een onderzoek bij Nederlandse huisartsen, meldt professor Dirk Devroey, het diensthoofd van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel, vandaag.

In het onderzoek werden 550 obese patiënten vergeleken met 954 patiënten met een normaal lichaamsgewicht. De obese patiënten raadpleegden hun huisarts meer voor verkoudheden (zonder koorts) en spierpijn van de schoudergordel, maar ook voor huidaandoeningen en kwetsuren, zoals schaafwonden en blauwe plekken.

Verandering afweersysteem
De auteurs vinden niet direct een verklaring voor het vaker voorkomen van verkoudheden bij dikke mensen, maar verwijzen naar een immunologisch onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt namelijk dat in het afweersysteem van zwaarlijvige mensen veranderingen plaatsvonden, waardoor ze vatbaarder zijn voor verkoudheden.

Bovendien consulteren dikke mensen vaker hun huisarts voor de aandoeningen die samengaan met hun overgewicht, zoals hoge bloeddruk en suikerziekte. (belga/ka)