"Dikke vrouwen zijn slordig, slanke vrouwen gemeen"

doorLien Buyckop 07/05/2012

Hoeveel vrouwen wegen, is bepalend voor hoe hun seksegenoten over hen denken. Zo worden dikkere vrouwen beschouwd als traag, lui en slordig, terwijl slanke vrouwen bestempeld worden als bitchy, ijdel en oppervlakkig. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Yale, in opdracht van het Amerikaanse magazine Glamour.

Voor het onderzoek ondervroeg Rebecca Puhl van Yale 1.800 vrouwen tussen 18 en 40 jaar. Aan de proefpersonen liet ze foto's zien van onbekende seksegenoten, die te kampen hadden met overgewicht of zeer mager waren.

Daarna moesten ze een paar woorden kiezen waarmee ze de vrouw zouden beschrijven, zoals 'ambitieus' of 'lui'. 'Geen van beide' was ook altijd een mogelijkheid, maar minder dan de helft van de deelnemers koos daarvoor.

Slordig vs. verwaand
De resultaten toonden aan dat de vrouwen zes keer meer geneigd waren om een onbekende, dikkere vrouw te bestempelen als 'traag' dan een dunne vrouw. Daarnaast noemden ze de vrouwen met overgewicht ook 7 keer vaker 'ongedisciplineerd', 9 keer vaker 'slordig' en 11 keer vaker 'lui' dan slanke vrouwen.

Maar ook de slankere vrouwen werden vaak op een negatieve manier bestempeld. Zij hadden twee keer meer kans om 'bitchy', 'gemeen' of 'controlerend' te worden genoemd. Verder werden ze ook 4 keer meer als 'ijdel' en 'egocentrisch' bestempeld en 8 keer meer als 'verwaand' en 'oppervlakkig'.

Stereotype
Opvallend is ook dat even veel slanke als dikkere proefpersonen 'slordig' kozen voor een dikkere en 'gemeen' voor een dunnere vrouw. Dat bewijst hoe sterk deze stereotypen doorgedrongen zijn en dat het niet 'de dikke' tegen 'de dunne' is. "De conclusie? Alle vrouwen worden beoordeeld op hun gewicht", zegt Shaun Dreisbach van Glamour.

Dat er negatieve stereotypering bestaat ten opzichte van dikke mensen, weten we al langer. Zij worden vaak nagekeken, moeten heel wat kritiek slikken en krijgen minder kansen. Dat werd vorige week nog bevestigd in een studie van de University of Manchester. Daaruit bleek dat vrouwen met overgewicht meer moeite hebben om een job te krijgen, beginnen met een lager salaris en minder kansen krijgen op promotie dan slanke vrouwen.

Slank
Toch blijkt uit deze enquête dat ook magere vrouwen veel verwijten krijgen. "Ook de enige positieve kwaliteit die uitgedeeld werd aan de dikkere vrouwen heeft negatieve gevolgen voor de slankere", stelt psychologe Ann Kearney-Cooke. "Zeggen dat welgevormde vrouwen 'vrijgevig' zijn, impliceert namelijk dat slanke vrouwen dat niet zijn."

Hoe dat komt? "Niet alleen wordt van een slanke vrouw verondersteld dat ze zuinig omgaat met haar calorieën én haar emoties, maar ook dat ze niet dezelfde problemen heeft als de rest van ons", legt professor Amy Farrell uit.