'Dirty little secrets': deze vuile gewoonten doen we vaker dan we toegeven

doorNina Dillenop 03/05/2016

We mogen nog zo blij worden van de lente, die lenteschoonmaak die erbij hoort maakt ons net iets minder enthousiast. Dat blijkt ook uit een enquête van schoonmaakmerk Method, die bij 1.000 Belgen ging polsen naar hun gewoonten op vlak van wassen, poetsen en hygiëne. En we zullen het zelf misschien niet graag toegeven, maar die zijn duidelijk niet altijd even proper. Of was jij echt al-tijd je handen voor je gaat eten?

Wij Belgen weten wel hoe we prioriteiten moeten stellen. Volgens een enquête van Method bij 1.000 Belgen tussen 18 en 40 jaar, vindt 1 op de 3 sparen voor een vakantie belangrijker dan een huis dat netjes en proper is. Als excuses om niet te poetsen gebruiken we geen tijd (94%), omdat werk, sociale contacten, kinderen of hobby's voor gaan. 1 op de 5 Belgen zoekt zijn toevlucht tot het excuus dat ze nu eenmaal 'niet goed zijn in poetsen'.  Schaamteloos laten ze ouders, partners of huisgenoten opdraven voor huishoudelijke klusjes, die hier 'beter' in zouden zijn.

Niet alleen in huis zijn we niet altijd even proper, ook onze stiekeme trucjes in het washok hangen we niet aan de grote klok. 21% vist regelmatig vuile kleren uit de wasmand om ze nog eens te dragen, 37% onderwerpt ze eerst aan de geurtest - even ruiken of je ze nog aan kan - en durft dan wel eens een luchtje op die kleren te spuiten die eigenlijk gewassen moeten worden. 23% grijpt soms naar sokken of ander vuil wasgoed om stof in huis te verwijderen. En ook aan de vijfsecondenregel blijven we blijkbaar geloof hechten: maar liefst 70% van de Belgen durft af en toe van de vloer eten thuis, als ze denken dat die proper is.

Heb je jezelf stiekem al herkend in het bovenstaande? Dan geldt dat voor deze 10 dingen misschien ook wel, die de onderzoekers omschrijven als de "verrassendste dirty little secrets":

1. Zonder proper ondergoed zitten en dan maar geen ondergoed dragen.
2. Een haardroger gebruiken om stof weg te blazen.
3. Lippenstift op een 'proper' wijnglas met een vinger stiekem schoonvegen.
4. Vuile vaat in de kast verstoppen als er bezoek komt.
5. 's Avonds hetzelfde bord gebruiken als dat van de lunch.
6. Nooit je handen wassen voor het eten.
7. De hond de borden laten schoonlikken voordat ze de afwasmachine ingaan.
8. Alle rommel onder de zetel en in kasten verstoppen.
9. Met een spray door het huis gaan zodat het proper ruikt.
10. Bij bezoek alleen de kamers poetsen waar zij komen.

Pleit jij ook schuldig? Voor de sportiviteit geven wij alvast ruiterlijk toe dat we hier op de redactie af en toe moesten gniffelen van herkenbaarheid. Oeps.