Dit denken mannen als jij rood draagt

doorElke De Pourcqop 29/02/2012

Het kleine zwarte jurkje mag dan de favoriet zijn van veel vrouwen, om de aandacht van een man te trekken draag je beter rood. De kleur symboliseert niet alleen liefde en gevaar, maar ook... vruchtbaarheid (en dus seks). "Rood is voor mannen het signaal dat de tijd rijp is, dat ze ervoor mogen gaan", zo besluit onderzoeker Adam Pazda van de universiteit van Rochester in het tijdschrift Journal of Experimental Social Psychology.

Pazda kon dat besluiten na een eenvoudig en kleinschalig experimentje: 25 mannen kregen een foto van één vrouw te zien in verschillende outfits, bijvoorbeeld een wit en een rood T-shirt. De vrijwilligers werd gevraagd in te schatten in welke mate ze klaar was voor een romance, met andere woorden: 'Is ze geïnteresseerd in seks?'

Het rode T-shirt had wel degelijk een effect: de mannen schatten de kans dat de vrouw geïnteresseerd was in een avontuurtje met 1 tot 1,5 punten hoger in dan als ze een wit T-shirt droeg. Een bescheiden effect, waarschijnlijk onbewust maar wel met gevolgen.

Vrouwen die rood dragen, trekken dus de aandacht van mannen en zullen ook meer aanbidders voor hun neus krijgen: deze mannen pikten namelijk het signaal op dat ze er voor wil gaan. Het effect is onafhankelijk van snit, naad en kledij: een rode broek heeft hetzelfde effect als een rode mini-jurk.

De verklaring voor deze onbewuste link is wellicht een combinatie van evolutionaire kenmerken en culturele opvoeding. Mannen associëren rood met seks, omdat bepaalde apensoorten rood worden als ze vruchtbaar zijn. Niet voor niets zijn bloedrode lippen een onmisbaar onderdeel van een sexy outfit.

Anderzijds kan het ook een aangeleerde associatie zijn, omdat rood in films, boeken en kritieken onveranderlijk wordt gelinkt aan liefde, passie en dus ook seks.

"Vrouwen moeten opletten met wat ze dragen: simpelweg door de juiste kleur te kiezen kunnen ze ongewenste aandacht van mannen verminderen. Anderzijds moeten mannen zich bewust zijn van het effect: vrouwen in een rood kledingsstuk kunnen hen op een cruciaal moment afleiden", zo waarschuwt de onderzoeker nog.