Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je stopt met light-drankjes

doorValérie Wautersop 09/06/2015

Erg veel research naar de invloed van light-frisdranken op je gezondheid bestaat er nog niet. Toch zijn er genoeg onderzoeken die aantonen dat stoppen met het gebruik van kunstmatige zoetstoffen wel eens beter voor je lichaam zou kunnen zijn dan je denkt.

Migraine verdwijnt en je kan je makkelijker concentreren
De hoofdpijn die je dacht te gaan voelen na het stoppen met light-drankjes blijft op wonderbaarlijke wijze uit. Meer zelfs: na een tijdje lijkt het alsof je plots veel helderder kan denken dan voor je gestopt was met light-frisdrank. Dat komt omdat de chemicaliën die aanwezig zijn in aspartaam en andere kunstmatige zoetstoffen een invloed hebben op het beloningscentrum in je hersenen. Dat zorgt er dan weer voor dat je makkelijker last van hoofdpijn en slapeloosheid krijgt. Dat blijkt uit een studie die in de European Journal of Clinical Nutrition verscheen.

Je smaakpapillen worden gevoeliger
Neen, je beeldt het je niet in: je smaakt plots meer subtielere smaken en hebt meer genot van je eten. Dit komt omdat je smaakpapillen werden overweldigd door de overdreven zoetigheid van kunstmatige zoetstoffen. Daarnaast tonen hersenscans aan dat light-drankjes de receptoren in onze hersenen veranderen, waardoor onze zin in zoet langer blijft nazinderen. "Om die reden zien we het ook vaak dat onze patiënten hun keuze van snacks aanpassen wanneer ze light-drankjes afzweren", aldus Heather Bainbridge van het centrum voor gewichtscontrole aan de universiteit van Columbia. "Plots kiezen deze mensen veel vaker voor gezondere snacks zoals appels of een stukje kaas, in plaats van zoetigheden of chips."

Je verliest eindelijk gewicht
Hoewel je misschien light-drankjes drinkt om makkelijker gewicht te verliezen zie je de weegschaal maar niet in de juiste richting bewegen. Stoppen met light-frisdrank zou daar wel eens verandering in kunnen brengen. Een recente studie die werd uitgevoerd over een tijdspanne van 9 jaar kwam erachter dat volwassenen die light-drankjes drinken makkelijker buikvet ontwikkelden. Een studie die gepubliceerd werd in Diabetes Care linkt light-drank dan weer aan obesitas, hoge bloeddruk en hartziektes.

Je kan beter tegen alcohol
Feit: van light-drankjes word je sneller dronken. Dit komt omdat light-drank je maag sneller leegt, waardoor het alcoholpercentage in je bloed op korte termijn drastisch verhoogt. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in de American Journal of Medicine. Wanneer je nog eens cafeïne toevoegt wordt dat effect alleen maar groter.