Dit is de meest stressvolle job ter wereld

doorTine Kintaertop 16/10/2015

Op restaurant gaan is in de meeste gevallen een zeer ontspannende activiteit, tenzij je aan de andere kant van de keuken staat. Volgens een recent onderzoek is ober zijn een van de meest stressvolle jobs die er bestaan.

Dat een langdurig gevoel van stress nefast is voor je gezondheid, hoeven we je niet meer te vertellen. Om na te gaan welke jobs schadelijk kunnen zijn, verzamelde de Southern Medical University in Guangzhou (China) data van zes verschillende onderzoeken over werkgerelateerde gezondheid. In totaal werden 138.782 mensen onderzocht.

Uiteindelijk deelden de wetenschappers alle jobs in in vier groepen, naargelang de controle die vereist werd van de werknemers en de psychologische eisen die gesteld worden:

- Passieve jobs: jobs met weinig controle en weinig mentale eisen, zoals mijnwerkers en andere handarbeiders.
- 'Low stress' jobs: jobs met hoge controle en weinig mentale eisen, zoals architecten en natuurwetenschappers.
- 'High stress' jobs: jobs met lage controle en veel mentale eisen, zoals obers en verplegers.
- Actieve jobs: jobs met hoge controle en veel mentale eisen, zoals dokters, leraren en ingenieurs.

Uit de studie bleek dat de categorie 'high stress jobs' de meeste negatieve implicaties had voor de gezondheid. Zo hebben obers maar even 22 procent meer kans op een beroerte dan mensen in een 'low stress job'. Bij vrouwen loopt dat zelfs op tot 33 procent.

Het is niet de eerste studie die de link legt tussen jobinhoud en lichamelijke problemen. Zo werd eerder al vastgesteld dat lange uren werken, en werken op 'onsociale' tijdsstippen, je brein zes jaar ouder maakt. Maar volgens de Chinese wetenschappers moet nog verder onderzocht worden of de job in se de oorzaak is. "Misschien leidt een stressvolle job wel tot ongezonde gewoontes buiten het werkleven", klinkt het.