Dit is wat je nagels je vertellen over je gezondheid

doorNele Annemansop 15/06/2017

Last van gele nagels of witte vlekjes? Hier kom je te weten wat ze je vertellen over je gezondheid.

Bleke nagels
In plaats van een normale, roze kleur kunnen je nagels bleek worden. Die bleke nagels kunnen soms wijzen op ernstigere aandoeningen zoals bloedarmoede, congestief hartfalen, leverziekte of ondervoeding.

Gele nagels
Gele nagels zijn heel vaak het gevolg van roken. Daarnaast kan ook een schimmelinfectie of psoriasis aan de oorzaak liggen. Als je je nagels vaak lakt zonder basislaagje, kunnen ze ook geler worden.

Blauwe nagels
Blauwe of paarse nagels kunnen wijzen op een zuurstoftekort in je bloed. Dat zuurstofgebrek wordt meestal veroorzaakt door ziekten zoals astma, emfyseem of longontsteking.

Donkere lijnen onder je nagel
Een donkere, zwartbruine lijn onder je nagel kan wijzen op een melanoom. Raadpleeg je arts als de lijn groeit of verandert.

Witte vlekjes op je nagels
Witte vlekjes wijzen, in tegenstelling tot wat ze je als kind altijd vertelden, niet op een calciumtekort. Meestal zijn de vlekjes het gevolg van een trauma dat je opliep door bijvoorbeeld je nagel te pletten of ergens tegen te stoten. Vaak is er dus niets meer aan de hand. Stootte je nergens tegen? Dan wijzen de witte vlekjes misschien op een tekort aan zink of een schimmelinfectie.

Zwelling en roodheid rond je nagels
Een opgezette, rode nagelrand wijst meestal op een infectie van de nagelvouw die het gevolg kan zijn van lupus of een andere bindweefselstoornis.

Geribbelde nagels
Als je nagels geribbeld zijn of er zitten putjes in, kan dat een vroeg teken zijn van psoriasis of artritis.

Als je je zorgen maakt over een van deze problemen, raadpleeg dan je huisarts of dermatoloog.