Dit soort vrouw wordt uitgekozen voor een affaire

doorElke De Pourcqop 24/06/2013

Mannen op zoek naar een avontuurtje kiezen voornamelijk voor een specifiek soort vrouw. Weinig verrassend is het uiterlijk van de vrouw allesbepalend, al speelt ook de aantrekkelijkheid van de man zelf een rol.

Dat bleek uit een online experiment bij 393 heteroseksuele mannen, waarvan 207 met een partner. De mannen kregen twee versies te zien van tien Europese en Japanse vrouwengezichten, telkens lichtjes digitaal aangepast om vrouwelijker of mannelijker te lijken.

Mooi, jong en vruchtbaar
Vrouwen met uitgesproken vrouwelijke gezichtskenmerken, zoals een slanke kaaklijn en volle wangen, hebben de voorkeur , vooral bij mannen die een partner hebben.  Deze gezichtskenmerken zijn sterk gelinkt met algemene aantrekkelijkheid en een hoog oestrogeenniveau en worden geassocieerd met gezondheid, jeugdigheid, trouw en vruchtbaarheid.

Opvallend genoeg is deze voorkeur nog meer uitgesproken bij mannen die zichzelf aantrekkelijk vinden: hoe aantrekkelijker een man, hoe vrouwelijker de gezichtskenmerken van de vrouw moeten zijn.


Daarmee verschillen mannen niets van vrouwen: zij vallen ook voor mannelijkere mannen als ze op zoek zijn naar een kort seksueel avontuurtje. Saaiere, bravere, nerdy'ere mannen worden gekozen voor een langere relatie omdat ze betrouwbaarder zijn en vaker blijven om mee voor de kinderen te zorgen. En ja, aantrekkelijke vrouwen zijn ook kieskeuriger dan andere vrouwen.

Mannen = vrouwen
"Het is interessant dat mannen eenzelfde voorkeur hebben dan vrouwen bij de zoektocht naar een korte relatie", aldus psycholoog Anthony Little van de universiteit van Stirling.

Er zijn verschillende verklaringen mogelijk voor het feit dat de voorkeur vooral kenbaar is bij mannen die al een partner hebben.

"Misschien zijn sommige mannen sowieso geneigd nog relaties te hebben met meer vrouwelijke vrouwen. Of misschien is de kost van een affaire zo hoog, dat alleen de allerknapste nog in aanmerking komen."