Dit voedsel combineer je beter niet met medicijnen

doorNina Dillenop 30/10/2015
De vitamine K in groene bladgroenten kan de werking van bloedverdunners in de war sturen.

Dat we beter geen alcohol drinken als we antibiotica nemen, weten we. Maar er zijn nog andere voedsel-medicijncombinaties die je best mijdt om de werking van je medicament te verzekeren. Dr. Madelyn Fernstrom is co-auteur van het boek Don't Eat This if You're taking That. Zij somt de drie belangrijkste op.

Deze citrusvrucht bevat een bestanddeel dat de afbraak van bepaalde medicatie in de darmen kan tegenhouden. Sommige (maar niet alle) cholesterolverlagende medicijnen, antidepressiva, medicatie tegen migraine, bloedverdunners, bloeddruk- en diabetesmedicatie behoren tot die categorie. Niet alle citrusvruchten zijn te mijden, maar pompelmoezen, pomelo's en zure sinaasappelen kunnen dit effect met zich meebrengen. Beperk je consumptie daarom tot een glas sap van 200 ml, of een halve uitgeperste pompelmoes. Vraag zeker ook na bij je arts wat het risico is voor jouw specifieke medicijn.

Spinazie, boerenkool en broccoli bevatten veel vitamine K, die roet in het eten kan strooien bij de werking van bloedverdunners. Die medicijnen gaan de vorming van bloedklonters tegen, terwijl vitamine K net het stollen van bloed en vormen van klonters in de hand werkt. Daardoor kan een combinatie van beiden het effect van de medicatie opheffen. Vraag raad aan je dokter over de exacte hoeveelheid groene bladgroenten die je mag eten. Sommige bloedverdunners hebben dat effect niet in combinatie met vitamine K, dus controleer even hoe het zit voor jouw specifieke medicijn.

Zuivelproducten kunnen ervoor zorgen dat ijzersupplementen of zelfs antibiotica minder makkelijk door het lichaam opgenomen worden, dus die neem je beter niet tesamen. En hoewel de calcium uit zuivel gezond is, mijd je best om die overvloedig te combineren met anti-reflux medicijnen, die al boordenvol calcium zitten. Dagelijks neem je beter niet meer dan 1000 à 1200 mg calcium op.

Speel niet voor eigen dokter met deze informatie, maar informeer altijd uitgebreid bij jouw arts als je bepaalde medicijnen moet nemen. Nu je weet waar je op moet letten, kan je gericht vragen of jouw medicatie problemen oplevert in combinatie met zuivel, citrusvruchten of groene bladgroenten.