Dit zijn de 10 minst stresserende jobs in 2017

doorRedactieop 22/01/2017

1 op 3 werknemers in ons land gaat gebukt onder constante stress door het werk. Dat blijkt uit een recent verschenen studie van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) van de KU Leuven. Al zijn er ook jobs waarbij de stressfactor binnen de perken blijft, althans toch volgens de in Californië gevestigde jobsite CareerCast.

Voor hun jaarlijkse Jobs Rated rapport vergeleken ze 200 verschillende jobs, op basis van een aantal criteria zoals reizen, groeipotentieel, fysieke eisen, in contact komen met mensen, het risico op overlijden en deadlines.

Volgens CareerCast is "een job waarbij je weinig moet reizen, met veelbelovende groeimogelijkheden, weinig risico op ongelukken en een relatieve anonimiteit" het minst stressvol. En dat hoeft niet te beteken dat je weinig verdient. Jaarlijks verdienen mensen die één van de tien minst stresserende jobs uitvoeren zo'n 60.000 dollar (zo'n 56.000 euro).

1. Een echoscopist (iemand die echo's maakt)

2. Compliance officer (een functionaris, meestal bij een financiële instelling)

3. Haarstilist

4. Audioloog

5. Universiteitsprofessor

6. Medisch assistent

7. Juwelier

8. Operationeel onderzoeker (iemand die de processen binnen organisaties verbetert of optimaliseert op basis van van wiskundige technieken en modellen)

9. Apothekersassistent

10. Laboratoriumtechnicus (iemand die medische analyses uitvoert in functie van diagnose, behandeling of preventie)