Dit zijn de beste tijdstippen om wakker te worden, te sporten en te vrijen

doorTine Kintaertop 24/09/2015

Vanmorgen met moeite uit je bed geraakt, ook al ben je er op een degelijk uur ingekropen? Dan volg je waarschijnlijk niet het beste tijdsschema voor jouw biologische klok, meent dr. Paul Kelley, slaapexpert aan de Oxford University. Hij analyseerde jarenlang de innerlijke klok van het menselijke lichaam en stelde aan de hand daarvan een zeer precieze dagindeling op, die dan ook nog eens verandert met het ouder worden. Hoe laat je moet opstaan, wanneer je moet sporten en wanneer je moet vrijen: de schema's hieronder vertellen het je allemaal.

TWINTIGERS


9.30 uur: opstaan.
Twintigers hebben het moeilijker om vroeger op te staan omdat het hormoon orexine, dat ons wakker maakt, pas tegen half tien meer produceert dan melatonine, dat ons net slaperig maakt.

10 uur: koffie drinken. Er is een reden waarom vele jonge mensen niet graag ontbijten: ze hebben gewoon geen honger. "Tot ongeveer twee uur na het wakker worden hebben twintigers niet echt veel energie nodig."

12 uur: werken. Vertel het maar aan je baas: op deze leeftijd wordt je brein pas echt productief tegen de middag.

15 uur: seks. Het libido van een 20-jarige kan wel op elk moment van de dag een opstoot krijgen, maar tijdens de energiepiek halverwege de middag ben je pas echt 'in the mood'.

15.30 uur: lunch. Aangezien je pas om 12 uur begon te werken, heb je pas nu echt eten nodig. Volgens Kelley mag het best een uitgebreide lunch zijn. "Twintigers hebben veel energie nodig om zich te concentreren."

17 uur: sporten. Je sportprestaties op deze leeftijd zijn het best tussen 15 en 18 uur. Je longen werken zelfs tot 18 procent efficiënter na 17 uur.

20 uur: stoppen met werken. Je mentale piek is over zijn hoogtepunt heen na de vroege avond.

20.30 uur: tv/tablet. "Het is voor twintigers goed om lichtgevende schermen in te plannen wanneer ze nog alert zijn van het werken."

21.30: avondeten. Je kan nog wel een energieboost gebruiken voor de rest van de avond.

22 uur: studeren. Wie wil bijleren, kan dat best 's avonds laat doen, wanneer jonge mensen beter zijn in creatief denken.

23 uur: een glaasje wijn. Of iets anders natuurlijk. "Twintigers hebben een betere tolerantie voor alcohol. De regel is normaal gezien: niet drinken als je minder dan vier uur later gaat slapen, maar jonge mensen zijn daarop een uitzondering."

24 uur: zet je tablet/tv uit. Het blauwe licht van het scherm maakt je tijdelijk alert. Zet het uit een uur voor je gaat slapen.

1 uur: bedtijd.


DERTIGERS

8.10 uur: opstaan. "Er is een redelijk groot verschil tussen twintigers en dertigers. Je brein, longen en spieren beginnen ouder te worden, dus je biologische klok begint vroeger aan de dag om de tijd dat je alert bent zo groot mogelijk te maken."

8.20 uur: seks. Zonlicht geeft een boost in testosteron, wat dit het uitgelezen moment maakt voor amoureuze activiteiten.

8.40 uur: ontbijt. Energie is nodig, maar vermijd al te veel suiker en zetmeel. Wie dat wel doet, zal later op de ochtend een dipje krijgen.

10.40 uur: werken. Het hormoon cortisol krijgt rond dit uur een natuurlijke piek, wat je alerter maakt.

14.10 uur: lunch. Een maaltijd met veel proteïnen is de boodschap. Stel de lunch niet te lang uit, anders krijg je een prikkelbaar gevoel.

15.40 uur: dutje. Zeker een aanrader voor jonge ouders: een powernapje van 20 minuutjes dat je opnieuw wat energie geeft.

18.40 uur: stoppen met werken. De energieboost van de late lunch is nu wel zowat voorbij. Je concentratie laat te wensen over, dus is het tijd om te stoppen.

19 uur: sporten. Je spieren werken op deze leeftijd nog goed later op de dag, zeker wanneer ze goed opgewarmd worden.

19.45 uur: interactie. "Op de vroege avond is je humeur opperbest en kan je het best communiceren." Tijd om je vriendin eens te bellen of een aperitiefje op café te drinken.

20.10 uur: avondeten. Dertigers hebben voedsel nodig binnen de 90 minuten na het sporten. Het is ook een goed moment om een glaasje alcohol te nuttigen als je dat wil. Je lever verwerkt alcohol nog efficiënt op deze leeftijd.

22 uur: tv/tablet. Beperk dit moment: hoe minder artificieel licht, hoe beter je slaapt.

23.40 uur: bedtijd. Je hebt slaap nodig om je langetermijngeheugen te activeren en de dag erna lekker alert te zijn.VEERTIGERS

7.50 uur: opstaan. Wie op tram vier zit, zal merken dat zijn slaapcyclus een stuk vroeger afgelopen is.

8.20 uur: ontbijt. "Veertigers hebben vaak woelige nachten. Je hebt gedraaid en gekeerd in je slaap en zo energie verbruikt. Een maaltijd met veel vezels, die je lang een vol gevoel geven, is op zijn plaats."

8.45 uur: wandelen. Wat beweging zal je bloed wat sneller door je slaperige spieren jagen. Eens ze opgewarmd zijn, doen ze de hele dag door netjes dienst zonder te verkrampen.

10.20 uur: werken. Je bent nu helemaal alert, tijd om aan de slag te gaan.

10.45 uur: koffie. Vroeger heb je geen cafeïne nodig, omdat het hormoon cortisol nog nadrukkelijk aanwezig is en je vanzelf alert blijft.

13.50 uur: lunch. Het kan geen kwaad om wat langer te wachten met lunchen. Zo vermijd je dat dipje 's namiddags.

15.30 uur: huishouden. Je oog-handcoördinatie is op zijn best, en je endorphines zijn ook aan het pieken. Je zal dus minder snel pijntjes krijgen.

18.20 uur: stoppen met werken. Op dit uur heb je het beste gemaakt van de energie die je met de lunch kreeg.

17.50 uur: avondeten. Eten voor 20 uur geeft je lichaam voldoende tijd om alles te verteren voor het slapengaan.

22.20 uur: seks. "Vrijen verhoogt de productie van oxytocine, wat op zijn beurt de nachtrust bevordert."

23.30 uur: bedtijd.