Dit zijn de meest propere en vervuilde groenten en fruit

doorRedactieop 02/05/2014

Het gezegde 'An apple a day, keeps the doctor away', mag misschien toch herzien worden. Zo worden appels het vaakst met pesticiden bespoten. De lijst met meest bespoten fruit- en groentensoorten werd voor het tiende jaar op rij gepubliceerd.

Uit Amerikaans onderzoek, waarbij 48 fruit- en groentensoorten onderzocht werden, blijkt een appel het meest behandelde product te zijn. Daarna volgen aardbeien en druiven. Dat er nog steeds zoveel pesticiden op het voedsel gevonden worden, noemen de onderzoekers verontrustend. Pesticiden worden vaak gelinkt aan gedragsproblemen bij kinderen en kunnen onze hele lichaamshuishouding in de war sturen. Vooral ons hormoonstelsel zou het zwaar te verduren krijgen.

De uitslag:
12. Sluimererwten
11. Aardappelen
10. Kerstomaten
9. Komkommers
8. Nectarines
7. Paprika's
6. Spinazie
5. Perziken
4. Selder
3. Druiven
2. Aardbeien
1. Appels

Properste
Natuurlijk blijft het eten van fruit en groenten nog altijd gezonder dan vette voeding. Toch is het volgens de onderzoekers wel tijd om meer organische voedingsproducten te eten. Daarnaast kan je ook kiezen om meer producten te consumeren uit de lijst met de properste groenten en fruit. Deze zijn minder gecontamineerd en bevatten aanzienlijk minder pesticiden.

12. Ananas
11. Avocado's
10. Rode kool
9. Papaya's
8. Mango
7. Asperges
6. Aubergines
5. Kiwi's
4. Pompelmoes
3. Meloen
2. Zoete aardappel
1. Champignons