Dju: lovehandels zijn genetisch bepaald

doorTine Kintaertop 24/03/2015

Hoeveel je ook sport en op je voeding let, die vervelende lovehandles boven je heupen zijn bijna onmogelijk om kwijt te raken. En wetenschappers ontdekten nu ook waarom: de aanleg tot buikvet blijkt genetisch bepaald te zijn.

De boosdoener van je lovehandles blijkt het Plexin-1 gen te zijn, ontdekte de Duke University van North Carolina. Dat gen blijkt te reguleren waar je lichaam vet opslaat. Wie dit gen heeft, zal het vet rond zijn middel opslaan en dus een appelfiguur hebben. Peerfiguren, die vet eerder rond de billen en dijen opslaan, hebben dit gen dan weer niet.

Slecht nieuws dus voor wie dit gen heeft, want een dieet of intensief sporten heeft dan immers maar een beperkte invloed op die vetrolletjes op je buik. Maar er is ook positief nieuws: nu het gen ontdekt is, kan er gewerkt worden aan medicatie die voorkomt dat het vet rond de middel wordt opgeslagen. "En dat heeft niet alleen uiterlijke voordelen", vertelt dokter Minchin, die het onderzoek leidde. "Appelfiguren hebben meer kans op hartziekten, diabetes en beroertes dan peerfiguren. Mochten we de opslag van vetcellen kunnen beïnvloeden, zou dit alleen maar voordelen voor de gezondheid hebben."