Do's en don'ts bij het geven én krijgen van een compliment

doorLien Buyckop 01/03/2012

Vandaag is het 'Complimentendag'. Het initiatief komt uit Nederland, waar het in 2003 werd gelanceerd, maar ook België doet graag mee. In 2010 organiseerde het magazine 'Change (think positive)' de eerste echte complimentendag in ons land. Het doel: iemand in je omgeving blij maken, want een complimentje doet iedereen plezier. Al is het niet altijd even makkelijk om ze te geven en al zeker niet om ze te krijgen. Wij leren je hoe het moet!

Zo geef je een compliment

1. Wees eerlijk en oprecht
Het spreekt natuurlijk voor zich dat je ook echt moet menen wat je zegt. Als dat niet het geval is, dan zeg je beter niets.

Maak er een gewoonte van om bij iedereen op zoek te gaan naar iets goeds. Dat kan gaan om het uiterlijk of een kledingstuk van de persoon in kwestie, maar nog beter is een compliment over een karaktereigenschap. Die krijgen we veel minder vaak te horen.

2. Wees concreet
De leukste complimentjes zijn degene die aantonen dat je echt aandacht hebt voor de andere persoon. "Ik hou van de manier waarop die jurk je slanke taille in de verf zet" is dus veel beter dan "Wat een mooie jurk!". Hoe specifieker je compliment is, hoe meer het betekent.

3. Stel een vraag
Om te bewijzen dat je echt interesse hebt in de andere persoon, kan je het compliment vergezellen van een vraag. Vraag bijvoorbeeld waar ze de jurk in kwestie gevonden heeft.

4. Doe het persoonlijk
Geef een compliment altijd in de ik-vorm, want zo is het echt van jou. Durf je het niet zeggen? Schrijf het dan op.

5. Vertel het verder
Mensen hebben de neiging om slechte dingen onmiddellijk door te vertellen, maar positieve dingen niet. Doe dat wel, want dan zal het compliment later nog eens bij de persoon terechtkomen.

Zo ontvang je een compliment


1. Luister

Wees aandachtig voor wat de andere persoon je vertelt en laat hem uitspreken. Ontken of wuif zijn woorden niet weg voor hij klaar is.

2. Kijk

Als iemand je een compliment geeft, dan is het belangrijk dat je in zijn of haar ogen kijkt. Op die manier toon je dat je de woorden echt apprecieert.

3. Bedank
Een compliment is een cadeautje, dus eerst moet je de gever bedanken. Daarna is het goed om nog iets extra te zeggen over datgene waarvoor je een compliment kreeg. Als het bijvoorbeeld over je mooie jurk ging, zeg je: "Dank je. Ik heb hem nog maar pas gekocht." Op die manier weet de gever dat je niet alleen luistert, maar dat je het compliment ook op prijs stelt.

4. Zeg niet: "jij ook"

Een compliment is iets unieks, alleen voor jou bedoeld. Met "Jij ziet er ook goed uit" wuif je dan ook niet alleen het cadeautje weg, maar lijk je ook onoprecht. Wacht liever tot een later moment om ook een (ander) complimentje te geven.

5. Ontken het niet

"Dat jurkje is nochtans al eeuwen oud" of "Ik vind net dat ik er dik uitzie" zijn geen goede manieren om te reageren op een compliment. Door te ontkennen wat hij zegt, geef je als het ware het cadeautje terug. Ga ervan uit dat de gever eerlijk is en ... geniet ervan!