Doen alsof kan je ook echt verliefd maken

doorRedactieop 04/07/2012

Doen alsof je iemand aantrekkelijk vindt, maakt dat je meer openstaat voor zijn of haar charmes. Dit verhoogt de kans dat je daadwerkelijk op deze persoon verliefd wordt, ontdekte een vooraanstaande psycholoog.

Psycholoog Richard Wiseman suggereert dat gedrag kan leiden tot emoties in dezelfde mate dat emoties tot gedrag kunnen leiden. Tijdens een speeddate moesten 100 deelnemers doen alsof ze verliefd waren op de andere persoon. Ze werden namelijk aangemoedigd elkaars handen vast te houden, in elkaars ogen te kijken en geheimpjes in de oren te fluisteren. Achteraf zei 45 procent van degenen die zich verliefd hadden gedragen elkaar terug te willen zien, dat is meer dan het dubbele van het gemiddelde van 20 procent bij een normale date.

Gedrag en emoties
Wiseman: "Dit is een opmerkelijk resultaat. Net als mensen zich gelukkiger voelen wanneer ze zichzelf verplichten te lachen, vinden personen elkaar aantrekkelijker als ze lichamelijk dichter bij elkaar zijn. De veronderstelling was lang dat emoties leiden tot gedrag, maar deze resultaten bewijzen dat ook het omgekeerde kan. Je gedragen alsof je verliefd bent, kan je ook echt iemand graag doen zien. Op het einde van de avond moesten we echt koppels uit elkaar trekken."

Daling en stijging
Een ander onderzoek van Robert Epstein bestudeerde gedurende acht jaar gearrangeerde huwelijken. Hij ondervroeg 100 koppels in dit soort relaties en vergeleek dit met het concept van de westerse 'vrije' liefde. Daaruit bleek dat verliefde gevoelens bij 'normale koppels' halveren in 18 maanden, maar de liefde binnen gearrangeerde huwelijken stijgt met de jaren. Vaak blijft deze sterk gedurende vijf jaar, de band tussen de twee gekoppelde partners is op deze kaap twee keer zo sterk als bij andere koppels.

Belangrijke factoren
Dit zou komen doordat de verliefden zorgvuldig uitgekozen worden en er rekening gehouden wordt met factoren als familie, interesses en levensdoelen. Wie trouwt voor de liefde, wordt vaak verblind door passie en ziet deze cruciale details over het hoofd. Wanneer er dan een moeilijke periode aanbreekt, zien westerlingen dit als een natuurlijk einde aan hun romantische droom, als een manier dat hun relatie voorbij is.

Tijd voor verandering?
Op basis van deze onderzoeken suggereren experts dat het tijd is om de westerse kijk op relaties te veranderen. Epstein: "Het idee bestaat dat ons liefdesleven niet gepland moet worden, dat het wel natuurlijk zal groeien. Ik ben geen voorstander van gearrangeerde huwelijken, maar denk dat wel dat we er iets uit kunnen leren. In het westen hechten we veel belang aan lichamelijke aantrekkingskracht, maar mensen moeten lust van liefde kunnen onderscheiden. Sterke lichamelijke aantrekking kan gevaarlijk zijn, het kan zelfs verblindend werken."