Donkere chocolade officieel gezond verklaard?

doorLynn Formesynop 30/07/2012

Goed nieuws voor zoetebekjes. Chocoladegigant Barry Callebaut heeft groen licht gekregen van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EAV) om een officiële gezondheidsclaim aan zijn chocolade te koppelen. Zo zouden bepaalde stoffen in het recept de bloedcirculatie bevorderen.

Hoewel de Europese Commissie nog roet in het eten zou kunnen gooien, ziet het er goed uit voor Callebaut. Uit onderzoek blijkt dat 200 milligram cacaoflavanolen, de bewuste gezonde stof in het recept, een positief effect hebben op de bloeddoorstroom. "Elke voedselproducent wilt graag een product met een officieel erkend gezondheidsvoordeel. Een dergelijke claim helpt uiteraard in de strijd tegen de concurrentie", klinkt het in de Dow Jones Newswires.

Gezond
In een hele resem onderzoeken werden de goede effecten van vooral donkere chocolade al meermaals bewezen. Recent werd aan de San Diego State universiteit nog aangetoond dat een matige consumptie van donkere chocolade helpt bij het verlagen van de hoeveelheid suiker in het bloed en de slechte cholesterol. De goede cholesterol zou dan weer gestimuleerd worden, goed dus voor de gezondheid van je hart.

Benieuwd wanneer de gezondheidsclaims op onze verpakkingen zullen verschijnen.