Donkere of lichte huid? Deze plekjes lopen meer kans op huidkanker

doorTine Kintaertop 24/06/2015

Natuurlijk kan huidkanker op elke plek van je lichaam voorkomen, maar afhankelijk van de tint van je huid, lopen sommige zones meer risico dan andere. Deze plekjes onderzoek je dus best wat grondiger bij het checken op vreemde vlekjes.

Donkere huid
Bij mensen met een diepe en zeer donkere huidtint zijn de sterftecijfers ten gevolge van huidkanker het grootst. Mensen met Afrikaanse roots hebben 20 procent minder kans om de eerste vijf jaar te overleven dan blanken. Volgen de American Academy of Dermatology is dat omdat de huidkanker pas later ontdekt wordt. Ga dus zeker naar de dokter bij elke vreemde vorm van huidgroei. Vooral de benen, de billen en de genitaliën zijn zones die je in het oog moet houden. Ook je handpalmen, je voetzolen en de huid onder je nagels zijn risicoplekken. Laat ook zeker je nagels nakijken als er strepen onder groeien.

Gebruinde/olijfkleurige huid
Basalecelcarcinomen komen voornamelijk voor op het hoofd en de nek van natuurlijk bruine huidjes. Vooral de zijkant van je nek is erg gevoelig, dus vergeet deze plek zeker niet in te smeren. Mensen met een Aziatische, Filipijnse, Indonesische of Hawaiaanse achtergrond moeten ook zeker uitkijken voor melanomen op onverwachte plaatsen, zoals je palmen, voetzolen en nagels.

Medium huid
Heb jij een huid die niet makkelijk verbrandt en snel kleur oppikt? Dan is de zonnebank jouw ergste vijand. "Veel vrouwen die makkelijk en gelijkmatig bruinen, houden dat kleurtje graag ook in de winter. Ze trekken dan naar een zonnesalon", klinkt het bij dermatologen. Vooral de huid rond de haarlijn, oren, ogen en lippen loopt dan een groter risico, omdat we die vaak vergeten insmeren. Ook je hoofdhuid loopt gevaar.

Bleke huidjes
Slecht nieuws voor mensen met een bleke huid: sneller verbranden betekent ook meer risico op alle vormen van huidkanker. Goed insmeren is dus de boodschap, en vergeet vooral je hoofdhuid, haarlijn, oren, oogleden en lippen niet te beschermen met zonnemelk en een hoofddeksel. Onthou ook dat huidkanker een goede kans op genezing heeft als je er vroeg bij bent, dus ga regelmatig op controle bij je arts. Beter een keer te veel dan te weinig naar de dokter!