Doorbraak: piepklein artificieel hart redt baby

doorLynn Formesynop 25/05/2012

Italiaanse dokters van het Bambino Gesu ziekenhuis in Rome hebben het leven gered van een 16 maanden oude baby door de implantatie van het kleinste artificiële hart ter wereld. In afwachting van een echt donorhart heeft deze piepkleine titanium pomp het jongetje in leven kunnen houden.

Het pompje weegt slechts 11 gram en kan een bloedstroom aan van 1,5 liter per minuut. Dit is verbazingwekkend als je weet dat een artificieel hart voor volwassenen 900 gram weegt. Het werd ontwikkeld door de Amerikaanse dokter Robert Jarvik en was voordien alleen getest op dieren. Het Italiaanse ziekenhuis moest dan ook speciale toestemming vragen aan Jarvik en het ministerie van volksgezondheid om de ingreep uit te voeren.

Mijlpaal
Chirurg Antonio Amodeo noemt dit een mijlpaal voor de geneeskunde. Hoewel het artificieel hart momenteel enkel dienst doet als een brug naar een echte transplantatie, zal het in de toekomst een permanente oplossing worden. Schitterend nieuws dus voor de ellenlange donorwachtlijsten.

Hartspier
Het baby'tje, wiens identiteit nog niet is bekendgemaakt, had te kampen met een verwijde hartspier (gedilateerde cardiomyopathie), waardoor zijn hartje steeds zwakker werd en niet meer in staat was om goed bloed te pompen. "Vanuit chirurgisch oogpunt was de ingreep op zich niet ingewikkeld. Het enige moeilijke was het feit dat het kindje, op de 16 maanden dat hij leeft, al meermaals geopereerd is", getuigt dokter Amodeo.