Droomjob? Minder dan 1 op 5 bereikt ambities uit jeugd

doorLien Buyckop 22/06/2012

Als je klein bent, dan krijg je te horen dat je 'later alles kan worden wat je maar wil'. Heel wat kinderen denken dan ook te weten hoe hun latere carrière er zal uitzien. Die dromen komen echter maar zelden uit.

Volgens een Britse enquête oefent namelijk minder dan één op de vijf werknemers (15 procent) de job uit waar hij tijdens zijn kindertijd van droomde. De overige 85 procent, bij wie het niet lukte, is daar vaak gefrustreerd over.

Politicus
Meer dan één op de tien mannen (14 procent) bekende dat ze als kleine jongen het liefst voetballer wilden worden. Ook piloot (11 procent) en soldaat (7 procent) was voor velen een droomberoep.

Twintig procent van de ondervraagde vrouwen wilde dan weer verpleegster worden, op de voet gevolgd door leerkracht.

Politicus was voor beide geslachten het minst aantrekkelijke beroep, met slechts één procent dat daarvan droomde als kind.

Voetballer
De enquête bij 1.044 Britse volwassenen werd uitgevoerd door 'Opinion Matters', in opdracht van JCB Toughphones. "Het is jammer dat maar weinig mensen hun ambities kunnen waarmaken, maar natuurlijk kan niet iedereen een professionele voetballer worden", zei Jason Kemp van het bedrijf.

Bij het maken van hun studiekeuze, moeten tieners dan ook beseffen dat een carrière niet altijd uitdraait zoals je verwacht. Vasthouden aan je kinderdromen is niet altijd mogelijk, of zelfs niet altijd een goed idee.