Drugbehandelingskamer in Gent boekt goede resultaten

doorRedactieop 28/09/2011

De drugbehandelingskamer in Gent is een succes. Het gaat om een proefproject waarbij verslaafden die in aanraking komen met het gerecht, de kans krijgen om af te kicken in plaats van achter de tralies te verdwijnen. Zeven op de tien van de verdachten kiest voor hulp; 45 procent doorloopt het traject.

De drugbehandelingskamer werd drie jaar geleden geboren binnen de rechtbank van eerste aanleg in Gent, vanuit de gedachte dat verslaafden meer gebaat zijn bij intensieve begeleiding om hun leven weer op de rails te krijgen, dan bij een zoveelste veroordeling. Volgens de krant is 13 procent van alle ernstige delicten drugsgerelateerd; in grote steden loopt dat op tot 20 procent.
 
De verdachten die voor de drugbehandelingskamer verschijnen, zijn bijna allemaal harddrugsverslaafden, de meerderheid mannen tussen 20 en 40 met een strafblad. "Zo lang de verdachte maandelijks voor de rechtbank kan bewijzen dat hij of zij het hulpverleningstraject netjes volgt, van afkicken tot werk en een woning zoeken, wordt het vonnis uitgesteld", schrijft de krant De Morgen. Wie op het einde van de rit nog altijd goed presteert, maakt kans op een opschorting van straf.
 
In de rechtbanken van Antwerpen en Oudenaarde zijn de eerste stappen gezet om op een gelijkaardige manier met verslaafden te werken. Het project is zo succesvol dat "justitie op haar grenzen botst om verdachten naar de hulpverlening te oriënteren", zegt rechter Jorn Dangreau, de voorzitter van de drugbehandelingskamer. (belga/vsv)