Dubbel voordeel aan sporten als (mannelijke) vijftiger

doorElke De Pourcqop 27/06/2012

Eens de middelbare leeftijd nadert, loeren allerlei gevaren om de hoek: de middel deint uit, het energieniveau daalt, in bed loopt niet alles even vlot. De oplossing ligt voor de hand: diëten en sporten. Dit heeft als dubbel voordeel dat het buikje verdwijnt, én de bedprestaties erop vooruitgaan.

Ierse wetenschappers analyseerden de resultaten van 900 mannen met gemiddelde leeftijd 54, die deelnamen aan een diabetespreventieprogramma. Een derde werd gevraagd te diëten en 150 minuten per week te sporten (2,5 uur of een half uur voor vijf dagen). Nog een groep kreeg een diabetesmedicijn te slikken, en het laatste derde kreeg een placebo.

 De resultaten waren onmiskenbaar: wie gewicht verloor, zag ook de kansen op diabetes dalen. Tegelijk: hoe meer kilo's kwijt, hoe meer testosteron er werd aangemaakt. Na een jaar was een laag testosteronniveau in deze groep gehalveerd: aan het begin van de studie leed 20 procent eraan, een jaar later nog maar 11 procent. Wie medicatie of een placebo nam, zag bijna geen verandering is testosteronniveau.


"Een laag testosteronniveau komt vaak voor bij mannen met overgewicht in de prediabetesfase", legt dr Frances hayes van St Vincent's University Hosipital in Dublin. "Dokters moeten duidelijk eerst de nadruk leggen op gewichtsverlies en sporten voor ze de toevlucht zoeken tot hormoontherapie."

Het testosteronniveau bepaalt het aantal gezonde spermacellen, het libido en zelfs de sterkte van de erectie. Door overgewicht tijdens de middelbare leeftijd te bestrijden, kan een man dus weer meer zin in seks krijgen, met een sterkere erectie en meer actieve spermacellen.

Een studie eerder deze maand, uitgevoerd aan de universiteit van Manchester, vond geen verband tussen spermakwaliteit en overgewicht. Dat lijkt deze studie tegen te spreken, maar dat hoeft niet: deze studie mat enkel testosteronniveau bij mannen van middelbare leeftijd, niet de spermakwaliteit en niet over de volledige mannelijke populatie.