Duh van de dag: "Ook na de bevalling willen mama's seks"

doorElke De Pourcqop 04/07/2012

Na een bevalling en de zorg voor een baby, is seks niet onmiddellijk hoog op het prioriteitenlijstje van kersverse moeders terug te vinden. Ten minste: dat zeggen ze. In werkelijkheid blijkt het wel mee te vallen: 85 procent van de vrouwen is drie maand na de bevalling al terug seksueel actief. Als ze dat niet willen, is het probleem eerder psychologisch en niet fysiek. Ook mannen dragen hun steentje bij: ze blijken niet getraumatiseerd door de bevalling.

Sari Van Anders, verbonden aan de universiteit van Michigan, onderzocht de sociale aspecten van het fenomeen. 304 mama's met kinderen jonger dan 7 jaar werden geïnterviewd en kregen een reeks onlinevragenlijsten voorgeschoteld. Tijdens de eerste drie maanden van het moederschap hadden alle vrouwen een romantische partner.

Na drie maanden had 85 procent van de vrouwen terug seks, 65 procent had orale seks en 61 procent had gemasturbeerd. Over het algemeen wordt 'traag' gestart: met masturbatie en orale seks plegen, voor orale seks wordt gekregen en wordt overgegaan naar penetratieseks.

Hoewel dokters meestal een wachttijd van zes weken voorschrijven, voor zowel het genezingsproces als het vermijden van infecties, houden vrouwen zich daar niet altijd aan: 26 procent had al seks voor die zes weken gepasseerd waren. Er wordt vooral veel gemasturbeerd door de mama's, wat bewijst dat de zin in seks zich sneller herstelt dan hun lichaam.

Wat doet de kans toenemen dat een kersverse mama toch weer aan seks denkt? De seksuele noden van de partner spelen een belangrijke rol, vandaar ook dat orale seks 'geven' eerder gebeurt dan krijgen. Spelen nog een rol: de mate van sociale steun en de psychologische en fysieke ervaring van de bevalling.

Wat hun eigen lustgevoelens betreft, worden mama's eerder gedreven door de nood om intiem en dicht bij hun partner te zijn, al spelen ook zijn interesse in seks, hun seksuele zin en de steun die ze van hem krijgt ook een rol.

De redenen om seks uit te stellen zijn voorspelbaar vermoeidheid, de slaapgewoonten van de baby en gebrek aan tijd.

Onbelangrijke factoren
Spelen geen rol bij vrouwen om geen seks te hebben: stress, lichaamsbeeld, borstvoeding en 'vaginaal trauma'. Mannen zijn, in tegenstelling tot wat verteld wordt, ook niet getraumatiseerd door de bevalling. Integendeel: wiens partner bij de bevalling aanwezig was, heeft meer zin in seks na de bevalling. Om dat te verklaren wordt de informatie nog verzameld, maar vermoed wordt dat de steun tijdens de bevalling de intimiteit van het koppel vergroot.

Praat erover
"Het is duidelijk dat er ruimte is voor seks in de 'postpartum' periode, en het wordt tijd om er over na te denken. Dokters zouden ook moeten luisteren naar hun patiënten over seksualiteit. Natuurlijk is vlak na de bevalling geen goede periode om wilde seks te hebben, maar er open over kunnen praten, helpt wel om zich goed te voelen bij seks na de bevalling en bij het hebben van een positievere postbevallingervaring", concludeert ze in de onlineversie van Journal of Sexual Medicine.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat seksuele lust meestal terugkeert binnen de drie à vier weken na de bevalling. De eerste penetratie is meestal in week 7 of 8.