Echtscheidingen doen soa's bij 45-plussers verdubbelen

doorRedactieop 03/02/2012

De voorbije tien jaar hebben het stijgend aantal echtscheidingen ervoor gezorgd dat steeds meer mensen ouder dan 45 besmet raken met seksueel overdraagbare aandoeningen. Vooral chlamydia en herpes zijn de sterkste stijgers, maar ook het aantal gevallen van syfilis - dat tien jaar geleden zo goed als uitgestorven leek - is verviervoudigd.

Bovendien stellen onderzoekers dat ook nog eens 1 op 5 HIV-behandelingen gebeurt bij mensen ouder dan 50, wat eveneens een verdubbeling is tegenover tien jaar geleden. Vooral de stijging in de diagnoses bij gepensioneerden is opmerkelijk. Vermoedelijk zou het gebruik van viagra hen extra vatbaar maken. Bij 'oudere' dames zou de menopauze ertoe bijdragen dat ze makkelijker besmet raken door infecties.

Echtscheiding
De gezondheidssector maakt zich steeds meer zorgen over de groeiende verspreiding van soa's onder de oudere bevolking. Artsen wijzen met de vinger naar de explosie van echtscheidingen en de daaropvolgende zoektocht naar nieuwe partners, vaak via online dating. Boodschappen die veilig vrijen promoten worden gek genoeg genegeerd omdat gedacht wordt dat ze enkel gericht zouden zijn op jonge mensen.

Onderzoek toont aan dat oudere 'swingers' een van de oorzaken zijn van het groeiende aantal seksuele ziekten. De hoogste cijfers worden gevonden in heteroseksuele koppels die aan partnerruil en/of groepsseks doen.

Zorgwekkend
In het Verenigd Koninkrijk alleen al ging het aantal gevallen van syfilis in de doelgroep van de 45-plussers van 98 (in 2001) naar 428 in 2010. Wat chlamydia betreft, ging het van 1.184 naar 2.812 gevallen op een decennium tijd. Herpes steeg van 1.349 naar 3.259 gevallen en 4.708 oudere Britten kregen te maken met genitale wratten, in 2001 waren dat er 'slechts' 2.905.

Valerie Delpech, van het Health Protection Agency maakt zich zorgen: "We zien steeds vaker gevallen van HIV en andere soa's bij oudere mensen opduiken. De oorzaak is vermoedelijk te zoeken bij mensen die na een lang huwelijk snel weer in nieuwe relaties duiken. Dit is een overduidelijk signaal dat ook deze doelgroep bewust gemaakt moet worden van het feit dat niemand immuun is tegen seksueel overdraagbare ziekten. Zeker wie 'oud en wijs' genoeg is, moet weten dat nieuwe sekspartners om condooms en soatesten vragen".

En nu?
Onderzoekers pleiten daarom dat huisartsen een grotere verantwoordelijkheid moeten nemen in het bespreken van veilig vrijen met oudere patiƫnten. (lf)