Een beetje ziekjes? Blijf dan thuis, vertelt evolutie ons

doorNina Dillenop 14/01/2016

Als we wat slap zijn of een verkoudheid hebben, denken we vaak niet ziek genoeg te zijn om thuis te blijven. Toch doe je dat beter wel, volgens recent Israëlisch onderzoek. De wetenschappers gaan ervan uit dat je fysiek slecht voelen een evolutionaire aanpassing is, en dat de symptomen een waarschuwing zijn om ons af te zonderen van anderen.

Het onderzoek van de Weizmann Institute of Science suggereert dat symptomen zoals die van een verkoudheid er door evolutie zijn gekomen. Zo wil je lichaam je waarschuwen: blijf thuis, want dan maak je anderen niet ziek.

Afzondering van de groep
De auteurs van de studie lijsten veelvoorkomende ziektesymptomen op, die onrechstreeks de hint zouden geven om ons te isoleren van anderen. Verminderde eetlust zou tot doel hebben dat je het voedsel van de groep niet besmet, vermoeidheid en zwakte maken dat je in bed blijft en niet in contact komt met anderen, en een verlaagd libido perkt het risico tot besmetting van je geliefde in. Deze symptomen dragen verder niet bij tot het vergroten van de kans op overleving en voortplanting, argumenteren de onderzoekers, dus waarom zouden ze anders nog bestaan?

Ziektesymptomen zijn volgens de onderzoekers een evolutionaire aanpassing, om de verspreiding van een ziekte tegen te gaan. "We zien het als altruïstisch gedrag: je doet het niet voor jezelf, maar voor de ander," legt immunoloog Dr. Guy Shakhar uit. "Hoewel de meeste infecties vandaag geen zaak van leven of dood meer zijn, is deze theorie nu nog steeds van toepassing. Het is heel gewoon geworden om symptomen van ziekte te bestrijden met medicijnen, en toch nog naar het werk of naar school te gaan."

Geen symptomen, wel nog ziek
De onderzoekers waarschuwen dat medicijnen een vals gevoel van veiligheid kunnen geven, terwijl je eigenlijk nog ziek bent. "Ik zeg niet dat iedereen moet stoppen met medicijnen te nemen als je ziek bent, maar wees je ervan bewust dat je nog steeds besmettelijk kan zijn - ookal zijn de symptomen verdwenen," benadrukt Shakhar. Een alternatief voor medicatie is heel simpel: heb je een verkoudheid, dan wil de evolutie volgens de wetenschappers dat je gewoon thuis blijft. Nu nog afwachten of je dat argument verkocht krijgt op school of op het werk.