Een halve seconde: zo snel vormen we eerste indruk

doorLynn Formesynop 14/03/2014

"Hallo", meer hebben we eigenlijk niet nodig om te beslissen of we iemand betrouwbaar of al dan niet dominant vinden. Psychologen aan de universiteit van Glasgow en Princeton ontdekten bovendien dat we de persoon in kwestie niet eens hoeven te zien om ons oordeel op amper aan halve seconde te vellen.

Je hebt dus met andere woorden maar bitterweinig tijd om een goede eerste indruk te maken, zelfs aan de telefoon. Tijdens de studie kregen de deelnemers opnames te horen van uiteenlopende stemmen die het woordje "Hallo" zeiden. Ze krijgen de opdracht om op basis daarvan punten te geven op 10 verschillende karaktertrekjes, waaronder betrouwbaarheid, dominantie, aantrekkelijkheid en een warme persoonlijkheid.

Eerste indruk
Opvallend genoeg bleken de resultaten van de verschillende proefpersonen zeer gelijkend te zijn per stem. Het oordeel werd bovendien telkens geveld binnen de 300 à 500 milliseconden. De klank van je stem schept dus onmiddellijk een indruk. De belangrijkste eigenschappen bleken betrouwbaarheid en dominantie te zijn, "twee eigenschappen die in de evolutie van de mens trouwens altijd fundamenteel zijn geweest voor het overleven", stellen de onderzoekers.

Stemgeluid
Het achterliggende doel van de studie is de optimalisatie van onder meer hoorboeken met educatieve doeleinden en stemgestuurde systemen. Verder is het voor psychologen uiteraard ook fascinerend om meer te weten te komen over hoe we automatisch wildvreemden beoordelen puur op basis van hun stemgeluid. Denk maar aan treinconducteurs door de intercom, helpdeskmedewerkers en bellers in callcenters.