Een kopje gezondheid: welke thee voor welke kwaal?

doorRedactieop 24/11/2009

Het drinken van kruidenthee is al sinds mensenheugenis een probaat middel bij gezondheidsklachten en lastige kwaaltjes. Martine Prenen loodst je door de wondere wereld van de medicinale kruidenthee.

Hoe maken?
We beginnen eerst met een korte handleiding 'hoe zet ik kruidenthee? Het zetten van kruidenthee kan met zowel gedroogde als verse kruiden. Van verse kruiden gebruik je dubbel zoveel kruid als van gedroogde. Twee theelepels gedroogd kruid per theekop is voldoende.

Indien er bloesems, stengels of bladeren bijzitten, gebruik je één volle theelepel. Als je wortels en zaden gebruikt, neem dan een kleine koffielepel. Indien je tot slot kruidenthee voor een kind bereidt moet de thee veel slapper zijn en in kleinere dosissen worden gegeven. Doseer volgens de leeftijd: per jaar één koffielepel.

DE REGELS VAN DE KUNST

Hoe zet je nu het perfecte kopje thee? Heel eenvoudig: Je overgiet je kruiden met kokend water en laat 10 minuten trekken. Bloesems moet je iets langer laten trekken, zaden en hardere delen nog iets langer. Tijdens het trekken is het belangrijk dat je de thee afdekt, zodat de waardevolle eigenschappen niet met de damp verdwijnen.

Drink de thee warm of koud en bewaar hem maximum 24 uur. Je drinkt kruidenthee het best op je nuchtere maag. Neem kleine slokjes, zodat de thee goed in contact komt met je slijmvliezen.

Drink kruidenthee nooit voor je eten (behalve de eetlustopwekkende). De thee verdunt namelijk je maagsappen en zou zodoende je spijsvertering kunnen vertragen.

Je kan ook echt een kruidentheekuur voor jezelf maken, die mag 4 tot 8 weken duren. Las na die periode wel een rustpauze in.

Welke thee drink je het best bij welke kwaal?

Koorts:
Bij lichte koorts kunnen kruiden helpen. Vlierbloesem doet je transpireren en versnelt daardoor de genezing. Het beste is om meteen met de thee te beginnen zodra je lichaamstemperatuur stijgt. Vlier werkt ook ontstekingswerend. Gedroogde vlierbloesem is een kruid dat je makkelijk in gedroogde vorm kan vinden.

Hoest:

Er zijn een hoop verschillende soorten hoest, voor de meeste is er wel een toepasselijke kruidenthee:

- Om los te maken: Thee van geplette of gemalen venkelzaadjes
- Bij taai slijm: Thee van gember + gemalen venkelzaad of tijm
- Slijmoplossend en ontsmettend: Thee van tijm
- Kriebelhoest: Thee van zoethout
- Vastzittend: Tijm (12g) + wilde kamille (25g) + mespuntje kaneel en gemberpoeder en eventueel honing

Problemen met de keel- en luchtwegen
:
Onze voorouders noemden tijm het antibioticum van de arme mens. In tijm zit namelijk een natuurlijk antibioticum, dat de bacteriën geen kans geeft. Wetenschappers zijn het erover eens: tijm helpt slijm oplossen, hoest onderdrukken, stimuleert de ademhaling, verhoogt de immuniteit en is ontstekingwerend.

Vooral voor de luchtwegen is tijm een grote hulp. Je kan er natuurlijk ook tijmthee mee maken, een ziek ademhalingsstelsel vraagt om een grote pot thee. Gebruik de dosissen zoals hoger vermeld wordt en voeg eventueel nog wat honing toe wanneer de thee wat is afgekoeld.

Griep:

- Lindethee helpt je lichaam om gifstoffen af te scheiden via de zweetklieren en de urinewegen: vermeng een handvol lindebloesems met wat vers sinaasappelsap, citroensap en honing. Vlierbloesemthee werkt preventief wanneer je griep voelt opkomen.

2X GEZOND
Deze twee kruidenthees zijn lekker én goed voor je algemene gezondheid.

Citroenthee:
Dat vitamine C haar sporen verdiend heeft is algemeen bekend. Probeer altijd citroenen in huis te hebben. Liefst de biologische, die bevatten nog meer vitamine C. Pers het sap van twee citroenen, overgiet met heet water en als het water wat is afgekoeld doe je er een dikke theelepel honing bij. Drink hem niet voor je
gaat slapen, want van vitamine C word je wakker.

Provençaalse kruidenthee
Doe enkele theelepels provençaalse kruiden in een tas of pot en laat minstens tien minuten trekken. Deze kruidenmix is enorm weldadig omdat de zon er letterlijk in vervat zit. Bovendien zit er veel tijm in, lekker én tjokvol genezende eigenschappen.

Hoofdpijn:
Probeer voor je hoofdpijn krijgt al eens uit welke thee je lekker vindt. Niks zo erg als iets tegen je zin opdrinken wanneer je barstende hoofdpijn hebt. Een paar hoofdpijnverzachtende receptjes:

-Een mengeling van gelijke delen meidoorn, vlierbloesem, linde en lavendelbloesem.

- Een mix van 250ml water, 1 tl vers gehakte gember (na 5 min sudderen in warm water), 1tl gedroogde kamille, 1tl gedroogde lindebloesem. Eventueel zoeten met granenstroop of honing.

Blaasinfectie:
Heel effectief bij blaasproblemen omdat het desinfecterend werkt en vocht afdrijft, is deze mix (zet er wel een grote pot van zodat je vaak en veel kan drinken): Mix marjolein, heermoes en wilde kamille in gelijke delen.

Slapeloosheid:
In de handel zijn de lekkerste slaaptheetjes te vinden. Maar kamille en linde doen ook uitstekend hun werk als zandmannetjes. Drink deze thees één uur voor het slapengaan.

Onrustige slaap:

Als je 's nachts vaak wakker wordt en nare dromen hebt, dan is hopthee soms een grote hulp: 2 theelepels hop, 25ml water en een halve theelepel honing

Maagklachten en misselijkheid:
Als je vaak last hebt van je maag of misselijk bent na de maaltijd, kan je deze thee tot 4x per dag, vlak na de maaltijd, drinken. Omdat er een risico is op gisting, is het geen goed idee om de thee te zoeten.

Gemberthee:
1/5 theelepel gedroogde gember of 1 afgestreken theelepel geraspte verse gember. Rasp de gember met een plastic of aardewerken rasp, best geen metaal.

Weinig eetlust:
Lavendel stimuleert de spijsverteringssappen en de werking van maag en lever. Het bevordert daarenboven ook de vorming van gal en werkt galafdrijvend. Drink 10 à 15 minuten voor het eten.

Winderigheid:
Vermijd het te sterk zoeten van je thee, dat werkt de gistingsprocessen soms immers in de hand. Kies daarom ook voor een thee die van nature al een wat zoetere smaak heeft zoals anijsthee.

Constipatie/verstopping:
Deze thee werkt zacht laxerend en kan je dus ook gebruiken bij chronische problemen: 60g bloemen van groot kaasjeskruid, 20g lindebloesem, 20g koriander.

Krampen door stress:
35g citroenmelisse, 10g duizendblad, 30g zoethout en 25g wilde kamille.

Krampen + spijsverteringsproblemen:
Echte kamille (herkenbaar aan hol bloemhoofdje) ontsmet, is krampopheffend en stimuleert de spijsvertering.

Bloedzuiverend en tegen reuma:
Het driekleurig viooltje stimuleert de urinewegen en werkt ontgiftend. Daarnaast is het ontstekingswerend en werkt het preventief tegen nierstenen. Ook bij reumatische aandoeningen helpt het door z'n ontzurende werking. De bereiding ervan wijkt enigszins af van de gewone kruidenthees: 50g gedroogd driekleurig viooltje in 1 liter koud water weken en dan 20 seconden koken, zeven en tot 1 liter per dag drinken.

OM TE BEWAREN

Onderstaande thees kan je vooraf gedroogd vermengen en in een goed afgesloten bus bewaren.

Bij verkoudheid:
ontstekingswerend en transpiratiebevorderend: 60g lindebloesem + 40g zoethout + 20g pepermunt.

En indien er slijmen bijkomen: sleutelbloem + maarts viooltje + groot kaasjeskruid + lindebloesem (van alles 25g).

Bij keelpijn/ontsteking:
Ontsmettend & ontstekingswerend: 20g smalle weegbree + 10g salie + 20g ijslands mos + 50g geurig ijzerhard (opgepast: gebruik salie nooit bij koorts).

Bij vrouwenklachten:
Mix van 30g duizendbladkruid + 30g vrouwenmantelkruid + 20g kamillebloesem + 20g herderstasje.

Bij reumatische klachten:
bloedzuiverend en waterafdrijvende kruiden wissel elkaar af: 's morgens: moerasspirea, 's middags: brandnetel, 's avonds: heermoes.

Bij stress:
30g echte kamille + 15g lindebloesem + 7g citroenverbena + 7g rozenblaadjes.

Door: Martine Prenen in Goed Gevoel november 2009.