Een meditatie app of kleuren voor volwassenen, werkt dat écht tegen stress?

doorEllen Provoostop 23/03/2016

Dat stress ongezond is, weet je. Gelukkig zijn er duizenden anti-stressmiddeltjes op de markt. Allemaal beloven ze ons een helder hoofd en een rustigere hartslag. Wat werkt wel en wat lost de verwachtingen niet in? Omdat het leven op een online redactie al eens hectisch durft te zijn, waren wij de ideale proefkonijnen.

Wat? Passiflora Complex is een natuurlijk middel dat bij kortstondige stress, innerlijke onrust en spanning zou moeten helpen.

Hoe werkt het? Elke dag 2 keer een tabletje slikken met wat water, veel moeite kost dat stressvrij leven met A. Vogel niet. Hoewel ik er eerst nogal sceptisch tegenover stond, moet ik toegeven dat ik wel wat rustiger was tijdens deze stressvolle momenten. Ook bleven gênante mogelijk nevenwerkingen zoals zweterige handen bij mij gelukkig uit.

Oordeel? Het complex werkt bij kortstondige stress, een optreden of een examen, en ik vond wel dat het zijn werk deed. Ik voelde me rustiger. Al weet ik niet of dat met de pillen zelf te maken had, of omwille van het placebo-effect. Heb je elke dag chronische stress? Dan zou ik iets anders zoeken.

Wat? Voor meer zen in mijn leven probeerde ik Creatief Kleuren voor volwassenen. Vrolijke patronen.

Hoe werkt het? Wel, je kleurt dus in een kleurboek. Dat ken je vast nog van vroeger? Ik kleurde in sessies van 20 minuten.

Oordeel? Mijn dagelijks kleurmomentje bleek te kort. Het hielp niet om de continue stroom aan to-do-lijstjes in mijn hoofd uit te schakelen. En ik piekerde net meer, over waarom ik in vredesnaam mijn tijd zat te vergooien met bloemetjes kleuren. Voor het precisiewerk had ik geen geduld, laat staan dat ik er rustig van werd. Grote kleurvakken dan maar. Toch ontspan ik nog beter met een sportsessie of een boek. Dat ik geen voldoening (meer) schep uit het proper inkleuren van vakjes speelt misschien wel mee. De periode dat mijn ogen gingen blinken van een (al dan niet gemeende) mooi gekleurd, Nina!, ligt jammer genoeg al een hele tijd achter mij.

Er is zeker een markt voor deze trend. Het feit dat dit soort boeken zo populair zijn, spreekt voor zich. Maar wie net als ik ongeduldig is en weinig affiniteit met kleurpotloden heeft, zoekt beter een andere anti-stressmethode.

Mooi gekleurd, Nina!

Wat? Ik probeerde de lijn Stress Fix, een olie, bodylotion en een rollerbal, van Aveda uit. De producten bevatten een geur van Lavandin die wetenschappelijk bewezen werkt tegen spanningen.

Hoe werkt het? Als ik een dipje voelde opkomen, bracht ik de olie aan op mijn polsen, en 's avonds voor het slapengaan smeer ik mijn benen in met de bodycrème.

Oordeel? Ik merkte dat ik rustig werd van de geur. Niet dat ik tijdens een stressmomentje plots de kalmte zelve ben (ik ga ook niet voor een belangrijke meeting nog snel mijn pot bodylotion bovenhalen), maar ik merk wel dat ik 's avonds ontspan met die paar minuutjes van me-time.

Eigenlijk ben ik te lui voor bodylotion, maar ik vind de geur van deze zo lekker en ontspannend dat ik hem nu nog steeds trouw iedere avond smeer. Het verricht geen wonderen, maar de lavendelgeur is wel het ideale middeltje om snel naar dromenland te vertrekken. Zeker in combinatie met een rustgevende douche en een mini-massage werkt dit wel om de dag achter je te laten. En baat het niet? Dan heb je tenminste toch een zachte huid!

Wat? De tekenboeken Omcirkel de puntjes, Rangoli en Van puntje tot puntje Parijs.

Hoe werkt het? Ik heb het drie keer een half uurtje de kans gegeven. Bij Rangoli moet je ingewikkelde patronen onderscheiden en die natekenen op puntjes. Bij Van puntje tot puntje teken je door punten te verbinden. Heel makkelijk.

Het oordeel? Volop in de verhuisstress, nog geen internet of televisie in mijn nieuw stekje: ik zat niet meteen in de meest rustgevende situatie. Rangoli was niet echt een succes: de puntjes vloeien na vijf minuten allemaal samen voor je ogen. De puntjes verbinden vond ik nog wel leuk, ook al heb ik geen greintje tekentalent. Frustrerend was wel dat mijn tekening er nooit zo goed uitziet als in het boek (wat waarschijnlijk ligt aan het feit dat ik te lui ben om een lat te gebruiken), maar het verzet je gedachten wel even. Eén tekening was wel genoeg. Als er nog een waslijst aan taken wacht, zijn puntjes en patronen niet echt ontspannend. Deze boeken zijn vooral weggelegd voor mensen met veel geduld en tekentalent. En tijd, heel veel tijd.

Tine ging met haar potlood van puntje naar puntje, maar werd er niet meteen rustig van.

Wat? De app Breathe2Relax leert je de techniek van de diepe buikademhaling aan.

Hoe werkt het? De app ziet er gek uit met een fout junglebos en felle blauwe kleuren, dus ik was een beetje wantrouwig. Eerst bepaalt Breathe2Relax je optimale ritme voor de diepe buikademhaling. Daarna mag je al snel zelf aan de slag. Je kan altijd informatie opvragen als je dat wil en één sessie duurt zolang je zelf wil.

Oordeel? Ik ben nogal een stresskip omdat ik me ontzettend druk kan maken in files en in de wachtrij aan de kassa. Ook al weet ik dat ik er uiteindelijk niks aan kan veranderen, toch sla ik aan het zuchten en begin ik met mijn voeten te tikken. En dat is net waar de app mij goed bij heeft geholpen. In het begin gebruikte ik het elke avond om de techniek onder de knie te krijgen. Deze dagelijkse sessie hielp me om rustig in bed te kruipen. Maar na een tijdje merkte ik dat ik op stressy momentjes vanzelf de ademhalingsoefeningen deed. Omdat ik me dan op iets anders dan de stresssituatie ging concentreren, werd ik meteen rustiger. Aangezien de app gratis is en de oefeningen nog geen 10 minuutjes vragen, vind ik dit zeker een aanrader voor zenuwachtige types als ik.

Ellen moest zich wel over het lelijke design van de app zetten.

Wat? Calm is een meditatie-app, gratis voor iPhone en Android. De meditatiesessies voor beginners zijn gratis, wil je verder dan kan je modules bijkopen.

Hoe werkt het? Je kiest zelf hoe lang je hebt, van 2 tot 20 minuten. Ik begon met de 7 days of calm, een schema voor beginners waarbij ik elke dag 4 minuutjes mediteerde. Zodra ik de app opende, zegt die al dat ik even diep moet ademhalen. Dan kreeg ik een rustgevend landschap met bijpassend geluid te zien. Heel fijn! Geen walvisgeluiden of rare bliepjes, maar gewoon het geluid van de regen of de oceaan.

De begeleide meditaties zijn het makkelijkste voor beginners. Ze zijn in het Engels, ingesproken door erg fijne stemmen. Bij stress is mijn ademhaling een zwak punt. Daar hielp deze app enorm bij. Stiekem vond ik het ook fijn om - als het te druk werd op de redactie - met een koptelefoon even naar de Summer Meadow of Mountain Lake (mijn favorieten!) te luisteren. Hoe leuk ik het ook vond, al snel vergat ik het schema te volgen. Op 7 dagen zou ik een initiatie in meditatie afgewerkt moeten hebben, dan kan ik over naar de 21 Days of Calm. Ik geraak tot dag 4, thema 'geduld'. Euhm...

Oordeel? Calm helpt om een dagelijkse afspraak met jezelf te maken. Het is een aanrader voor mensen die voor het slapen een bewust rustmoment willen inbouwen. Want de app werkt toch het beste in een rustige omgeving, als je de geluiden goed kunt horen. Maar ook tijdens je lunchpauze is het zalig om even mentaal een boswandeling te maken. Tip: schaf je een goede koptelefoon aan voor een optimale beleving.

Calm, gratis voor iPhone en Android
Into the wild...het prachtige bergmeer. Voel je je al rustiger worden?