Eén op drie Belgen gebruikt zijn smartphone op het toilet

doorRedactieop 05/06/2012

De smartphone is tegenwoordig altijd en overal aanwezig. Zo geeft maar liefst 33 procent van de Belgische gebruikers toe dat ze hun smartphone zelfs meenemen naar het toilet. 36 procent bekent dan weer dat ze het snufje in de auto gebruiken, terwijl ze aan het rijden zijn.

In de Verenigde Staten gaat dat laatste zelfs nog iets verder, want daar gebruikt bijna de helft zijn smartphone achter het stuur. Verder gaf ook 54 procent van de Belgen toe dat ze hun smartphone gebruiken tijdens het shoppen, terwijl 28 procent dat doet tijdens het televisiekijken. 56 procent zit er zelfs op te tokkelen als ze bij vrienden of familie op bezoek zijn.

Het zijn maar enkele resultaten van een nieuw online onderzoek van InSites Consulting in België, Nederland, het Verenigde Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Overal en altijd
Net zoals bij de traditionele gsm, is de meest voorkomende reden (72 procent) voor het veelvuldige gebruik van de smartphone het in contact blijven met vrienden en familie. Dat wordt ook weerspiegeld in de populariteit van de sociale media applicaties, zoals die van Facebook en Twitter.

Daarnaast zijn er ook nog 2 andere gebruiksredenen, die specifiek aan de smartphone verbonden zijn. In de eerste plaats vindt 58 procent het een bron van informatie. Zij vinden dat de smartphone hun leven gemakkelijker maakt, omdat ze voortdurend online kunnen zijn.

Iets meer dan de helft van de ondervraagden gebruikt de smartphone dan weer als bron van ontspanning en entertainment. Dat is vooral van belang als ze moeten wachten, bijvoorbeeld op de trein of bus.

Data-connectie
Het is dan ook gemakkelijk om een data-abonnement te hebben, waarmee je ook online kan gaan als er geen Wi-Fi of hotspot in de buurt is. Maar hoewel in de andere bevraagde landen de overgrote meerderheid een smartphone mét data-abonnement heeft, is dat in België maar net iets meer dan de helft van de gebruikers.

Elias Veris, Mobile expert bij InSites Consulting legt uit: "Dat heeft waarschijnlijk te maken met het verbod op koppelverkoop van connectie en telefoon en met de hoge prijzen van data in vergelijking met andere landen. Er is recentelijk een positieve evolutie ingezet op het vlak van prijzen, maar die weegt nog niet erg hard door op de Belgische markt."

En de computer?
Voor veel internetzaken verkiezen de gebruikers dan ook een gewone computer, bijvoorbeeld om te e-mailen, te surfen en te werken. Het is echter wel zo dat deze voorkeur niet altijd overeenstemt met het eigenlijke gebruik. In veel gevallen is namelijk enkel de smartphone beschikbaar, en wordt die dus gebruikt.

Elias Veris: "Gebruikers schatten dat minstens 5% van de tijd die nu op computer en laptop wordt gespendeerd, naar smartphones en tablets zal gaan in de nabije toekomst. Ikzelf denk dat dat veel meer wordt: thuis zal de tablet veel tijd naar zich toetrekken en onderweg is dat de smartphone." Geloof jij ook in die evolutie?