Eén op tien kinderen heeft last van jeuk

doorRedactieop 31/12/2007

Eczeem bij kleine kinderen komt steeds vaker voor. Volgens de internationale studie ISAAC heeft 11,6 procent van de 6- en 7-jarigen in België last van huiduitslag. Zeven jaar geleden was dat nog 7,7 procent. Experts noemen de groei "verontrustend".

Geen verklaring
"Een verklaring voor de toename is er niet", zeggen dermatologen. Wel wordt gewezen op een overdaad aan hygiëne en lichaamsverzorging als mogelijke oorzaken. De zevenjaarlijkse studie ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood), waarvoor in ons land 5.645 kinderen werden ondervraagd, toont aan dat zowat één op tien kinderen in België last heeft van jeuk. Dat is een enorme stijging tegenover dertig jaar geleden, toen slechts één op dertig kinderen eczeem had. "Eczeem neemt toe, maar astma stagneert", zegt Leen Du Bois van Kind en Gezin.

Allergische aandoening
Kinderen hebben vooral te kampen met "constitutioneel eczeem". Die allergische aandoening doet zich voor in de eerste levensjaren en verdwijnt in de helft van de gevallen tijdens de puberteit. Ze is erfelijk en uit zich in chronische hevige jeuk. Een verstoring van het immuunsysteem ligt aan de basis van eczeem. Specialisten hebben geen duidelijke verklaring voor de toename van het aantal gevallen.

Overdreven hygiëne
Dermatologen wijzen naar de "verstoring van de barrière met de huid". "Door het kind vaak te wassen wordt de huid minder weerbaar en kunnen allerlei stoffen binnendringen", zeggen ze. Ook bij volwassenen kan een te grote zorg voor het lichaam het omgekeerde effect hebben. (belga)

Steeds meer Belgische kinderen hebben last van jeuk.