Eén op vijf dikke kinderen slaapt slecht

doorRedactieop 20/11/2008

Ademhalingsstoornissen tijdens de slaap bij kinderen en adolescenten kunnen leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten in het latere leven. Dat blijkt uit een onderzoek van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Kinderen met overgewicht hebben bovendien veel vaker te maken met dergelijke slaapstoornissen. Tot 20 procent van de zwaarlijvige kinderen kampt ermee.

Dat zegt professor Wilfried De Backer van het UZA in de aanloop naar een internationaal symposium dat in Antwerpen plaatsvindt over ademhalingsstoornissen in de slaap bij kinderen. Het congres gaat onder meer over slaapgerelateerde ademhalingsproblemen als slaapapneu, waarbij de ademhaling wordt onderbroken tijdens de slaap, en zuurstofdaling.

Overgewicht
Uit een doctoraatsonderzoek dat is uitgevoerd aan het UZA blijkt dat die ademhalingsstoornissen in de slaap bij kinderen niet alleen gekoppeld zijn aan de klassieke lokale problemen met amandelen en tonsillen, maar ook aan overgewicht. Bij kinderen zonder overgewicht gaat het om enkele gevallen op honderd, maar bij obese kinderen kan dat oplopen tot 20 procent. Bovendien zien we dat zwaarlijvigheid bij kinderen een toenemend probleem wordt, ook in België. Kinderen wier slaap verstoord wordt door zo'n probleem, lopen later een groter risico op diabetes, hart- en vaatziekten, verhoogde cholesterol en/of hoge bloeddruk. "Als we dat kunnen voorkomen door het probleem tijdig te behandelen, boeken we dus heel wat gezondheidswinst", benadrukt De Backer.

Aan het symposium nemen 120 experts uit verschillende landen deel. Het vindt morgen en overmorgen plaats in het Antwerpse Crown Plaza Hotel. (belga/sam)