Een pijnloze breuk? Het kan met deze tips

doorInge Ringootop 29/03/2013

Hoewel het ooit zo mooi begon met vlinders in de buik, slapeloze nachten en tintelingen over je hele lichaam, zijn sommige relaties jammer genoeg gedoemd te mislukken. Wanneer de liefde 'op' is, kunnen beide partners zich daar meestal bij neerleggen. Maar wat als de break-up bij één van de twee te gevoelig ligt? Dan is het oppassen geblazen. Gelukkig kan je het risico op een gekwetste ex verkleinen met deze tips.

Wat te doen voor je het uitmaakt?
Voor je de belangrijke stap zet om een einde te maken aan je relatie, is het belangrijk dat je beseft dat je partner (en haar familie en vrienden) je beslissing moeilijk zullen kunnen aanvaarden. Ze zullen verdrietig zijn, maar tegelijk ook kwaad en misschien zelfs teleurgesteld in jou. Daarnaast is het goed mogelijk dat ze alles uit de kast zullen halen om je op andere gedachten te brengen. Terwijl ze je het ene moment het gevoel zullen geven je terug te willen, kunnen ze je het andere moment verafschuwen. Opdat je er niet alleen voor zou staan, is het belangrijk om vooraf vrienden en familie te waarschuwen, zodat ze je kunnen opvangen.

Hoewel de meesten denken dat de persoon die de relatie beëindigt zich opgelucht voelt, is dit niet altijd helemaal waar. Integendeel, het proces kan soms erg pijnlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat je beseft dat het niet erg is dat je je verdrietig voelt, je ex-partner mist of dat je begint te twijfelen of je wel de juiste beslissing hebt gemaakt.

Voor je een punt zet achter je relatie, moet je daarnaast ook beseffen dat je (bijna) ex elk recht heeft om na jullie break-up de draad opnieuw op te nemen, al dan niet met een nieuwe partner. Bedenk dus op voorhand hoe je je hierbij zal voelen. Wil je niet langer bij hem of haar zijn, maar kan je ook niet verdragen dat iemand anders jouw plaats binnenkort zal innemen? Dan betekent je partner misschien nog te veel voor jou en moeten jullie mischien gewoon wat meer in jullie relatie investeren.


Weet je zeker dat de liefde echt helemaal op is? Vermijd dan zeker volgende zaken bij de break-up:

- Verban nooit iemand uit je leven zonder hem of haar een degelijke uitleg te verschaffen. Je ex verdient een verklaring zodat hij/zij eveneens verder kan met zijn/haar leven.

- Schakel nooit iemand anders in om het vuile werk op te knappen. Ben je je relatie beu? Neem dan zelf je verantwoordelijkheid op om het uit te maken.

- Gebruik in geen enkel geval het 'uitmaakdreigement' om je partner te controleren. Dit is niet alleen ontzettend egoïstisch, maar ook enorm kwetsend.

- Geef geen gemengde signalen. Als het over en uit is, gedraag je dan ook zo, maar geef je ex niet het gevoel dat jullie toch nog een toekomst hebben samen.

- Je partner bedriegen in de hoop dat hij/zij je bijgevolg wel zelf zal dumpen, is eveneens een no-go.

- Breng hem/haar als eerste op de hoogte en niet nadat je heel haar vriendenkring al hebt ingelicht.

- Verbreek elk emotioneel en fysiek contact na de break-up. Wanneer je ex nog gevoelens heeft voor jou, zal hij/zij je ongetwijfeld niet wegduwen. Door eraan toe te geven, kwets je hem/haar alleen maar harder.


Wat je zeker wél moet doen

Kalm blijven en op een rustige, bedeesde manier uitleggen waarom je de relatie wil beëindigen. Neem hiervoor zeker je tijd, want een ex die met vragen achterblijft, zal je waarschijnlijk meer tijd kosten. De kans dat je partner zich niet gekwetst zal voelen, is redelijk klein. Om hem/haar toch een goed gevoel te geven, kan je daarom beter duidelijk maken dat het je spijt. Wens hem/haar ook het beste naar de toekomst toe.

Indien je bang bent dat je partner zoveel verdriet zal hebben dat je niet meer uit je woorden zal geraken, is het aangeraden om vooraf alles wat je wil zeggen op te schrijven. Zo geef je jezelf geen kans om - onder druk van zijn/haar emoties- terug te krabbelen. Indien hij/zij zelf vragen heeft voor jou, beantwoord ze dan zo duidelijk en oprecht als je kan. Voer het break-up-gesprek bovendien op een plek waar jullie je allebei op jullie gemak voelen.

Tenslotte is het belangrijk dat jullie goede afspraken maken over jullie toekomstige contact. Spreek dit tijdens het gesprek al goed af. Terwijl de ene het contact voor goed wil verbreken, zijn anderen na verloop van tijd immers opnieuw bereid om met hun ex om te gaan. Om niet voor onaangename verrassingen te komen staan, kan je dergelijke zaken beter op voorhand bespreken.