Een uur hardlopen kan je leven met zeven uur verlengen

doorRedactieop 17/04/2017

Met de 10 miles en de 20 kilometer door Brussel in het verschiet, zijn heel wat mensen weer druk aan het hardlopen. Dat joggen goed voor de gezondheid is, is niet meteen een verrassing. Maar dat één uurtje rennen al voor zeven extra levensuren kan zorgen, wist je misschien nog niet. Heb je meteen een extra excuus om je loopschoenen aan te trekken vandaag.

Wie 40 jaar lang iedere week twee uur gaat hardlopen, leeft daardoor drie jaar langer. Dat is de opvallende conclusie van een onderzoek aan de universiteit aan Lowa State. Volgens de universiteit is dat meteen ook wel het maximum dat je kunt winnen aan regelmatig een sprintje trekken. Voor het onderzoek werden gegevens van niet-hardlopers vergeleken met die van hardlopers.

Volgens de onderzoekers maakt niet uit hoe snel of ver je loopt, als je maar twee keer per week gaat rennen. Andere sportactiviteiten als fietsen en wandelen dragen ook bij aan een hogere levensverwachting, maar de invloed is wel minder groot dan die van hardlopen.

Zelf een extra duwtje in de rug nodig om in dit regenweer naar buiten te trekken om te gaan lopen? Running Coach Hélène Allard gaf ons tijdens een rondje lopen in het Jubelpark een paar bruikbare tips die je hier kunt lezen.