Eerlijk duurt het langst: orgasme veinzen werkt niet

doorEllen Provoostop 11/04/2014

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat we erg goed zijn in het beoordelen van de seksuele tevredenheid van onze bedpartners. Dat betekent dus dat een orgasme faken weinig zin heeft.

Voor de studie moesten 84 koppels een vragenlijst invullen over hun eigen seksuele tevredenheid, ook moesten ze inschatten hoe gelukkig hun partners over hun bedprestaties waren. Uit het vergelijken van antwoorden is gebleken dat het resultaat van de twee enquêtes met elkaar overeen kwamen.

Hoofdonderzoekster Erin Fallis: "Zowel mannen als vrouwen zijn redelijk goed in het inschatten van de seksuele tevredenheid van hun partners. Maar ondanks dit goede inschattingsvermogen zijn er hints dat mannen hun eigen prestaties onderschatten, sommigen zijn beter in bed dan ze zelf denken."

Deze Canadese studie uitgevoerd aan de universiteit van Ontario verscheen in het blad 'Archives of Sexual Behaviour' en toonde aan dat communicatie en het lezen van emoties essentieel is om je partner te begrijpen. "Een betere inschatting van de seksuele tevredenheid van de tevreden zal een positieve impact hebben op het seksleven van beide partners", aldus de vorsers.

De Britse relatie-experte Pam Spurr bestudeerde het onderwerp voor haar boek Sex Academy. "Veel van de mensen die ik bevroeg dachten dat ze dit onderwerp niet moesten bespreken, omdat ze ervan uitgingen dat hun partner wel wist hoe ze zich voelden. Dit kan natuurlijk echt het geval zijn en dat is positief. Maar het is belangrijk dat je niet altijd 'gedachten gaat proberen te lezen' om dan achteraf te moeten ontdekken dat je het fout had. Het is een slecht idee om een orgasme te faken omdat je niet durft te zeggen dat je ongelukkig bent. Door het onderwerp te mijden maak je het probleem alleen maar groter."