Eetstoornis treft 50-plussers even hard als tienermeisjes

doorLien Buyckop 21/06/2012

Over anorexia wordt meestal gesproken als een tiener- en zelfs kinderprobleem, maar daar stopt het helemaal niet. Volgens een grootschalige studie in de Verenigde Staten worden ook steeds meer vrouwen tussen 50 en 80 jaar getroffen door eetstoornissen.

Het gaat om een studie bij zo'n 2.000 Amerikaanse vrouwen ouder dan 50, die uitgevoerd werd door een team van de University of North Carolina. Zij stelden vast dat velen van hen een problematische relatie met eten hebben, wat kan leiden tot onder andere anorexia, boulimie of een verslaving aan vermageringspillen of intensief sporten.

Negatieve invloed
Verrassend was dat maar maar liefst 70 procent van hen nog steeds probeert om kilo's te verliezen door te diƫten. 41 procent bekende dagelijks haar lichaam te bekijken in de spiegel, terwijl 40 procent zich enkele keren per week (of meer) weegt.

Daarnaast was bijna twee derde (62 procent) ervan overtuigd dat hun lichaam en gewicht een negatieve invloed hebben op hun leven. Zo voelt 79 procent zich niet goed in zijn vel en denkt 64 procent daar zelfs dagelijks aan. 66 procent is dan ook niet tevreden over haar lichaam, met vooral complexen over de buik (86 procent) en de lichaamsvorm (73 procent).

Dieetpillen
Verder bekende 8 procent dat ze de afgelopen vijf jaar al eens braakten na een maaltijd, om het calorierijke voedsel uit hun lichaam te verwijderen. Meer dan 3,5 procent had de afgelopen maand dan weer last van vreetbuien.

Heel wat vrouwen doen ook een beroep op ongezonde methodes om af te vallen. Zo'n 8 procent slikt wel eens gevaarlijke dieetpillen, terwijl 7 procent extreem veel en hard sport. Anderen gebruiken dan weer diuretica (plaspillen, 2,5 procent) of laxeermiddelen (2 procent).

Proefpersonen
"We weten erg weinig over hoe vrouwelijke 50-plussers denken over hun lichaam", zegt onderzoeksleidster dr. Cynthia Bulik. "Algemeen wordt aangenomen dat oudere vrouwen eetstoornissen 'ontgroeien', maar niemand deed de moeite om het hen te vragen. Dat deden wij wel, en met verrassende resultaten."

Van de proefpersonen had 29 procent te maken met overgewicht, terwijl 27 procent obees was.De gemiddelde leeftijd van de proefpersonen was 59 jaar. De eetstoornissen kwamen vooral voor bij vroege vijftigers, maar ook 75-plussers hadden er nog last van.

"We mogen ons dus niet blind staren op de leeftijd als het aankomt op eetstoornissen", vindt dr. Bulik. "Dokters moeten alert blijven voor de symptomen en ook het gewicht van oudere vrouwen in de gaten houden."